Ukraina blir största biståndslandet


Johan Forssell. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Ukraina blir det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Det säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i en intervju med Dagens Nyheter.

I den intervju med biståndsministern som DN publicerar idag framgår inga exakta siffror. Men att Ukraina blir det största mottagarlandet 2023 är klart: 

– Ukraina kommer under nästa år att vara det största mottagarlandet av svenskt bistånd. Det är en historisk förändring, säger Johan Forssell till DN.

Att få fram tillräckligt många partners som kan hantera stora volymer bistånd kommer sannolikt bli en utmaning och regeringen arbetar nu på en ny strategi för samarbetet med Ukraina.

– Det här är en av de stora förändringarna som kommer att ske, och den kommer att ske direkt. Och det är av en uppenbar anledning. Vi har ett krig och det finns väldigt stora behov. Det här är inte bara Ukrainas krig, det handlar om hela Europa, säger biståndsministern i intervjun.

För DN bekräftar han också de tidigare aviserade neddragningarna på stödet till FN-systemet:

– Det är inget fel på FN. Men jag tycker att man kan ifrågasätta om vi får bäst effekt av våra biståndsmedel genom att år ut och år in vara en av de allra största bidragsgivarna till FN.

Läs hela intervjun här.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.