Restips: Så diktaturkompenserar du din semester!


Från kampanj

Är det rätt att turista i en diktatur? Och om du ändå väljer att göra det – finns det något du kan göra för att minska det stöd man som turist ger till regimen? Lagom till Black Friday lanserade organisationen Civil Rights Defenders kampanjen Diktaturkompensera. Läs mer om vad den går ut på.

Hej Anna Magnard, insamlingschef på Civil Rights Defenders, ni har precis startat en ny kampanj där ni uppmanar människor att diktaturkompensera, vad är det?

– Flera av vinterns toppdestinationer för svenskar som åker på semester är odemokratiska länder eller till och med diktaturer. Det vi gjort är att ta fram en möjlighet för människor att stötta demokrati och mänskliga rättigheter genom att kompensera för de här resorna. Uträknaren utgår från V-dems demokratiindex och en formel räknar ut en summa som går till vårt arbete för att stötta demokratikämpar i världen.

Hur räknas summan ut? 
– Det är en formel som väger ihop landets demokratiska status, momsen, förväntade utgifter och antal dagar som semestern varar.

Hur kom ni på idén?
– Hälften av världens länder är diktaturer eller odemokratiska och det ville vi sätta ljuset på. Det finns redan en medvetenhet kring klimatpåverkan och många som åker på semester klimatkompenserar. Det var så vi kom på idén att man kanske kan diktaturkompensera också!

från kampanjen

Är det okej att resa till odemokratiska länder om man diktaturkompenserar?
– Vi säger inte att man ska, eller inte ska, resa. Men om man reser så är det viktigt att vara medveten om den demokratiska situationen i landet. Det här är ett sätt för oss att sprida information och uppmuntra de som väljer att resa att stötta demokratisk utvecklig i länderna de besöker.  

Vad har ni fått för reaktioner?
– Jättepositivt! Folk säger att det är en fin kampanj som sätter ljuset på en allvarlig fråga men på ett roligt sätt. Men vi har ju bara varit igång i en vecka så vi får se vart det tar vägen, kampanjen pågår fram till jul. 

Vart är det dyrast att åka?
– Ett av de länder där du får kompensera mest är Belarus.

Är det något annat du tycker man ska tänka på om man reser till länder med demokratiproblem?
– Det är klokt att ta reda på var man är påväg och läsa på om vad som sker där. Utöver att diktaturkompensera kan man till exempel få tips på sidan Schyst resande.

Kajsa Sörman

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.