Moldavien: Stort EU-stöd till energisektorn


Moldaviens huvudstad Chisinau. Foto: David Isaksson.

EU och Sverige utlovar ett omfattande stöd till energisektorn i Moldavien. Totalt handlar det om 250 miljoner euro. Det svenska stödet uppgår till 160 miljoner kronor.

Den 21 november genomförs den tredje givarkonferensen inom ramen för Moldova Support Platform, ett internationellt initiativ som syftar till att stödja Moldavien. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav den 17 november 250 miljoner euro i finansiellt stöd till Moldavien för att hjälpa landet att hantera energikrisen sedan Rysslands invasion av Ukraina.

– Den europeiska solidariteten med Moldavien är orubblig, sa von der Leyen vid en presskonferens i huvudstaden Chisinau.

Enligt paketet ska Moldavien från och med januari nästa år få 100 miljoner euro i bidrag och 100 miljoner euro i lån för att hjälpa landet att ”tillgodose sina gasförsörjningsbehov”. Europeiska unionen kommer också att ge ytterligare 50 miljoner euro i budgetstöd.

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder. Moldaviens president Maia Sandu har varnat för att Moldavien riskerar att få slut på gas och el i vinter. En tredjedel av landets elektricitet kommer från Ukraina, men ryska attacker mot energiinfrastruktur där har fått Kiev att stoppa all export till Moldavien. Moldavien är också starkt beroende av rysk gas, men Gazprom förväntas minska leveranserna med hälften denna månad.

– Detta är den allvarligaste krisen under de senaste tre decennierna, sa Maia Sandu i samband med EU-besöket i Ukraina.

Moldavien ansökte om EU-medlemskap strax efter att Ryssland invaderade Ukraina i februari och 23 juni 2022 beviljade Europeiska rådet Moldavien status som kandidatland.

Samtidigt genomförs omfattande proryska demonstrationer i landet, finansierade av ryska och moldaviska oligarker.

I det svenska stödpaketet för Ukraina och Moldavien som regeringen nyligen presenterade ingår 160 miljoner kronor för Moldavien.

– Moldavien står inför en akut energikris efter att Ryssland kraftigt begränsat gasleveranserna i ett försök att destabilisera landet. Regeringens stödpaket visar att vi sluter upp bakom Moldavien i ett kritiskt skede och hjälper landet genom vintern. Situationen i Moldavien understryker att Europa inte kan förlita sig på rysk energiproduktion, säger utrikesminister Tobias Billström i ett pressmeddelande.

David Isaksson

Bakgrund svenskt bistånd

Vid en givarkonferens i Berlin i april 2022 tillkännagav Sverige ett stöd om 40 miljoner kronor till Moldaviens flyktingmottagande i samband med Rysslands aggression mot Ukraina. Sverige leder tillsammans med Nederländerna även en av arbetsgrupperna inom Moldova Support Platform, som fokuserar på reformarbete i offentlig sektor.

Det nya humanitära och akuta biståndsstödet som Sverige nyligen beslutat om omfattar Ukraina och Moldavien och uppgår till cirka 720 miljoner kronor. Stödet ska bidra till att hjälpa Ukraina och Moldavien att ta sig igenom en vinter som av allt att döma kommer att bli tuff för länderna. 

Så fördelas det akuta biståndet:

  • World Food Programme – 250 miljoner
  • Fonder hos Världsbanken för Ukraina respektive Moldavien – 140 miljoner + 40 miljoner
  • Nordiska Miljöfinansieringsbolagets Ukraine Green Recovery Programme – 110 miljoner
  • Ukrainska och moldaviska Röda Korset – 50 miljoner + 20 miljoner
  • Minröjning genom Danska flyktingrådet – 10 miljoner
  • Energifond vid givarkonferens för Moldavien – 100 miljoner

Lyssna på

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.