Fyra privatjet och en Coca-Cola


Coke trash life, eller? Bild från Twitter.

KOMMENTAR. Deltagare som flyger in med privatjet, trögrörlig FN-byråkrati, arresterade aktivister och en brutal diktatur. Och som inte det vore nog – ett klimattoppmöte som sponsras av Coca-Cola – världens största förorenare när det gäller plast. Kan ett miljötoppmöte sjunka djupare än så?

De åsikter som framförs i artikeln är författarens egna.

Nej, bilden ovan är inget skämt. Miljötoppmötet COP27 sponsras av Coca-Cola och för välkomsttalet står Egyptens diktator.

Redan under Stockholm +50 mötet var kritiken stor mot ett ofokuserat möte där många från det globala syd aldrig fick de visum som krävdes för att kunna resa till Sverige. I fallet COP27 handlar det inte om såna triviala saker. Här pratar vi om en brutal diktatur som regelmässigt mördar sina motståndare.

Och det är inte bara i Egypten det sker. Enligt en rapport från organisationen Global Witness dödas en miljöaktivist i världen i snitt varannan dag, året om, under de senaste tio åren.

Läs det en gång till. Varannan dag, året runt, under tio år. Klimat är också kopplat till fattigdom. Enligt en annan aktuell rapport – denna gång från Rädda Barnen – står ett av tre barn i världen inför ett dubbelt hot: hög klimatrisk och fattigdom. Det betyder att 774 miljoner barn – eller en tredjedel av alla barn i världen – lever i fattigdom och samtidigt hotas av klimatförändringar.

Det brukar heta att FN inte är bättre än sina medlemsländer och med tanke på hur situationen ser ut när det gäller de mänskliga rättigheterna i medlemsländerna är det kanske inte mycket mer man kan förvänta sig än det som nu sker i Egypten.

Världens ledare, affärsmän och dignitärer kommer i alla fall att anlända till mötet i stil. I privata jetplan. Inför COP26 var det 118 privatjet som landade i Glasgow.

Frågan om de blir ännu fler denna gång. Och om de nöjer sig med att dricka Cola-Cola.

David Isaksson
Chefredaktör

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.