COP27: Här är svenskarna som deltar


Hårt arbete väntar deltagarna på COP27. Foto: Branden Leighty/Unsplash.

Kritiken är hård mot miljötoppmötet COP27 som många menar används för att tvätta den egyptiska regimens dåliga rykte. En av dem som inte åker är Greta Thunberg. Men flera organisationer väljer att delta. Här listar vi några av de svenskar som kommer att vara på plats i den egyptiska badorten.

Klimataktivisten Greta Thunberg kommer inte delta, eftersom det både är väldigt svårt och mycket farligt att protestera vid toppmötet. Även för de lokala miljöaktivisterna i Egypten kommer det vara förenat med stor fara att demonstrera. 

Här kan du läsa samtliga våra artiklar från COP27

– Men det är ett svårt övervägande, eftersom det behövs ett stort tryck från utsidan för att de här förhandlingarna ska röra sig framåt, säger hon till Göteborgsposten.

Fridays for Future försöker i stället få några av sina andra medlemmar att bli ackrediterade på mötet. 

– Eftersom civilsamhället får ett väldigt begränsat utrymme för att demonstrera är det bättre att det går till de som faktiskt behöver vara där och få sina röster hörda. Och det är de personer som finns i de mest drabbade områdena, konstaterar Greta Thunberg i intervjun.

Trots den hårda kritiken mot bristande möjligheter för civilsamhället har flera svenska organisationer valt att delta. Världsnaturfonden WWF är på plats och arrangerar flera evenemang. Även Naturskyddsföreningen medverkar på mötet. Organisationen anordnar ett sido-event tillsammans med Swedwatch och den senare organisationens lokala partners. Davide Maneschi, ansvarig på Swedwatch för arbetet som rör klimatomställning och hållbara investeringar, kommer delta.

Jordens Vänner skickar ingen representant till COP27, däremot skickar Friends of the Earth International representanter dit. Västra Götaland, som är medlem i styrgruppen för Under2 Coalition, kommer också att delta. Under2 Coalition är det största globala nätverket av stater, regioner, provinser och andra subnationella styren som har åtagit sig att uppnå nettonollutsläpp senast 2050.

Svenska kyrkan har observatörsstatus under COP27. Det innebär att Svenska kyrkan har delegater på plats för att följa förhandlingarna. Delegaterna representerar både Svenska kyrkan och biståndsverksamheten Act Svenska kyrkan.

För egyptiska miljöaktivister är det mer osäkert om de kan delta. En del sitter redan fängslade vilket har vi skrivit om i flera artiklar.

Många forskare deltar
Från den akademiska världen deltar professor Emily Boyd från Lunds universitet. Gustaf Hugelius från Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet, kommer att tala om hur klimatförändringar påverkar Arktis. Susanne Segovia från Stockholms Universitet genomför enkäter om deltagares uppfattningar om legitimitet och rättvisa i global styrning. Mer om vilka forskare som deltar hittar du här.

Den svenska förhandlingsdelegationen 
Den svenska delegationen leds av chefsförhandlare Mattias Frumerie och är en del av EU:s förhandlingsgrupp. EU och Sverige har redan meddelat att man inte kommer att gå med på de kompensationskrav som ställs av många utvecklingsländer.

Från Sverige kommer statsminister Ulf Kristersson (M) vara på plats 7-8 november. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) deltar under andra veckan tillsammans med de andra miljöministrarna. Naturvårdsverket närvarar vid mötet som en del av den svenska delegationen.

Många från näringslivet
Ett antal representanter för det svenska näringslivet deltar också. Sverige kommer vara på plats med en stor näringslivsdelegation som koordineras av Business Sweden. Bland annat deltar IKEA, Volvo Cars och Spotify. Inför COP27 i Egypten uppmanar investerare inom samarbetet The Investor Agenda världens regeringar att öka takten i klimatomställningen. Brevet är undertecknat av 604 investerare (däribland SEB Investment Management) och finansiella bolag som tillsammans företräder nära 42 000 miljarder dollar i kapital.

Myndigheter och organisationer
Energimyndigheten är med i den svenska förhandlingsdelegationen och deltar även i flera sidoevent under de två veckorna. Energimyndigheten är partner till den svenska paviljongen tillsammans med andra svenska myndigheter, företag och intresseorganisationer. Nordiska ministerrådet arrangerar den nordiska paviljongen för livsmedelssystem den tolfte november för att lyfta fram livsmedelsproduktion, jordbruk och matvanor.

En delegation från Fairtrade International deltar också, men ingen från Fairtrade Sverige. Fältbiologerna skickar en representant via LSU (Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer). Greenpeace kommer att ha en delegation på plats, liksom de unga klimatledarna som varit ombord på Rainbow Warrior som vi skrev om här. Men sannolikt kommer inte Rainbow Warrior att lägga till i Sharm el-Sheikh.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.