COP27 Goes Bananas!


Schyssta bananer?

Är framtidens banan digital? Den sista bananen kallas det digitala konstverk som Fairtrade ställer ut under klimattoppmötet COP27 i Egypten.

I samband med klimattoppmötet i Egypten lanserar Fairtrade ett digitalt konstverk med namnet The Last Banana. Den virtuella bananen är en påminnelse om att politik och näringsliv behöver agera om bananen ska gå att odla även i framtiden – och inte enbart finnas var som ett digitalt konstverk.

NFT:er, Non-Fungible Tokens, digitala konstverk som bygger på blockkedjeteknik har många säkert hört talas om. Nu lanserar Fairtrade i stället en Non-Fungible Banana som skiljer sig från en Non-Fungible Token, genom att den varken går att köpa eller är beroende av energiintensiva processer för sin produktion.

Den digitala bananen gör entré den nionde november vid FN:s klimatmöte COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten, och visas i FN-organet FAO:s paviljong för att påminna besökarna om att det globala livsmedelssystemets framtid hänger på en skör tråd.

– Vi kan inte ta våra favoritlivsmedel för givet. Småskaliga odlare måste involveras i arbetet med att ta fram lösningar på klimatkrisen och få bättre betalt för sina råvaror om vi ska kunna fortsätta äta bananer i framtiden, säger Amira Malik Miller, ansvarig för policy och påverkan på Fairtrade Sverige i ett pressmeddelande.

Enligt en studie från förra året kan miljontals odlare i länder med utbredd fattigdom riskera en ekonomisk kollaps till följd av klimatförändringarna. Under klimattoppmötet i Egypten kommer Fairtrade därför att lyfta vikten av att odlarna får bättre betalt och att de inkluderas i omställningsarbetet.

– Odlarna besitter värdefull kunskap om hur klimatförändringarnas påverkan på jordbruket kan minska och hanteras. Den kunskapen behöver tas till vara. Och den klimatfinansiering som världens rikaste länder utlovat måste nå ända fram, fortsätter Amira Malik Miller.

Här kan du själv provsmaka den virtuella bananen.

Redaktionen

läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.