USA riktar sanktioner mot bosnisk åklagare


EU välkomnar- USA riktar sanktioner. Foto från Twitter.

Det amerikanska finansdepartementet har utfärdat sanktioner mot den bosniske åklagaren Diana Kajmakovic som de beskriver som skamlöst korrupt.

Diana Kajmakovic var chef för den bosniska åklagarmyndighetens antikorruptionsavdelning fram till början av augusti, då den tillförordnade chefsåklagaren Milanko Kajganic förflyttade henne till avdelningen för krigsförbrytelser. Diana Kajmakovic beskrivs av USA som skamlöst korrupt med kopplingar till organiserad brottslighet och hennes handlingar har undergrävt demokratin, rättsstaten och institutionerna i före detta jugoslaviska republiken Bosnien och Hercegovina, menar USA.

Sanktionerna innebär att den 56-åriga Diana Kajmakovics tillgångar fryses i USA och amerikanska medborgare hindras från att genomföra transaktioner med henne utan särskilt tillstånd från finansdepartementet.

Det amerikanska finansdepartementet hävdar att Diana Kajmakovic har gömt undan bevis, förhindrat åtal och även på andra sätt bistått kriminell verksamhet i utbyte mot personlig vinning samt försökt blockera en utredning av närstående till henne. 

I Bosnien har den federala åklagarmyndigheten inlett ett ärende baserat på anklagelser mot Diana Kajmakovic. Något beslut om åtal eller andra disciplinåtgärder är ännu inte fattat. 

Se även och denna artikel.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.