USA riktar sanktioner mot bosnisk åklagare


EU välkomnar- USA riktar sanktioner. Foto från Twitter.

Det amerikanska finansdepartementet har utfärdat sanktioner mot den bosniske åklagaren Diana Kajmakovic som de beskriver som skamlöst korrupt.

Diana Kajmakovic var chef för den bosniska åklagarmyndighetens antikorruptionsavdelning fram till början av augusti, då den tillförordnade chefsåklagaren Milanko Kajganic förflyttade henne till avdelningen för krigsförbrytelser. Diana Kajmakovic beskrivs av USA som skamlöst korrupt med kopplingar till organiserad brottslighet och hennes handlingar har undergrävt demokratin, rättsstaten och institutionerna i före detta jugoslaviska republiken Bosnien och Hercegovina, menar USA.

Sanktionerna innebär att den 56-åriga Diana Kajmakovics tillgångar fryses i USA och amerikanska medborgare hindras från att genomföra transaktioner med henne utan särskilt tillstånd från finansdepartementet.

Det amerikanska finansdepartementet hävdar att Diana Kajmakovic har gömt undan bevis, förhindrat åtal och även på andra sätt bistått kriminell verksamhet i utbyte mot personlig vinning samt försökt blockera en utredning av närstående till henne. 

I Bosnien har den federala åklagarmyndigheten inlett ett ärende baserat på anklagelser mot Diana Kajmakovic. Något beslut om åtal eller andra disciplinåtgärder är ännu inte fattat. 

Se även och denna artikel.

Tomas Nordberg

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.