Small Axe – hyllad serie om västindier i London


Från serien Small Axe

En av årets mest omtalade miniserier är Small Axe som utspelar sig i London under 60-till 80-talet i fem fristående avsnitt. Från den första mars visas den på SVT.

Small Axe innehåller mycket nostalgi med fantastiska kostymer och miljöer, men också en sociopolitisk gestaltning av den västindiska befolkningens tillvaro i det brittiska samhället under denna period. I serien skildras rasism och systematiskt förtryck, men också hoppfulla historier som visar hur en generation immigranter kämpar för att säkra framtiden för nästa.

Att Small Axe känns djupt personlig är ingen överraskning, eftersom upphovsmannen och regissören Steve McQueen har vävt in sina egna minnen och familjeberättelser i de timslånga långa avsnitten. McQueen själv är född 1969 av karibiska föräldrar, som efter andra världskriget blev inbjudna att bosätta sig i Storbritannien. 
– Jag började för flera år sedan skissa på de olika berättelserna. Jag ville själv se något liknande på film eller tv, men det gick inte att hitta. Så då tänkte jag att okej, jag får göra alltihop själv, säger han till Rolling Stone.

Enligt en hyllningskör av recensenter har McQueen lyckats göra en levande gobeläng av karaktärer som är både värdiga och handlingskraftiga.  Small Axe känns aktuellare än någonsin med tanke på Black Lives Matter-rörelsen men också tack vare den uppfriskande äktheten och de komplexa karaktärerna som avsnitten innehåller. Serien har också hyllats för den fantastiska musiken som strömmar genom avsnitten. Kanske framförallt i  ”Lovers Rock”. Där beslutar sig några kvinnor att starta en husfest i Notting Hill, namnet Lovers Rock är uppkallat efter en romantisk genre av reggae och året är 1980. De skapar ett ställe att dansa på eftersom de är ovälkomna på vita nattklubbar. Musiken är oemotståndlig särskilt när Janet Kays ”Silly Games” spelas och de festande kvinnorna tvingas dra ner musiken, men ändå fortsätter att sjunga a capella så det dånar i hela kvarteret.
Small Axe är något att längta efter i dessa tider när klubb- och danslivet känns som ett minne blott. 

Maria Thulin

Seriens samtliga 5 avsnitt går att se på SVT play från den 1 mars. 

Small Axe är förstås en sång av Bob Marley & The Wailers. Texten hittar du här.

Läs också: How a Trinidadian Communist Invented London’s ”Notting Hill Carnival”

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.