Kenya: Priserna har fördubblats och torkan blir allt värre


Grönsakshandlare Florence Kageha intervjuas i Kawangware informella bostadsområde, Nairobi, Kenya den 13 juli 2022. Foto: Thomson Reuters Foundation/Nita Bhalla

I Kenya slår de ökande energi- och livsmedelspriserna hårt mot befolkningen. Samtidigt upplever det östafrikanska landet den värsta torkan på över 40 år.

Vid lunchtid brukade Florence Kageha ha sålt de höger med tomater, lök och sötpotatis som hon prydligt lagt upp vid vägkanten i Nairobis Kawangware-distrikt.

Numera försöker Florence Kageha se till att ha allt sålt senast när skymningen inträder. Ofta behöver hon sälja grönsaker till halva priset och förlorar därmed halva sin veckolön på 2 000 kenyanska shilling (192 kronor).

– Priset på grönsaker på grossistmarknaden har fördubblats så jag måste sälja till dubbelt så högt pris. Men kunderna har inte råd att betala och det hela slutar med att jag går med förlust, säger Florence Kageha som sålt grönsaker under mer än två decennier och som själv är ensamstående trebarnsmamma.

Florence Kageha är en av ett växande antal kenyaner som tvingas göra svåra val när de stigande globala energi- och livsmedelskostnaderna, som orsakats av kriget i Ukraina, driver upp levnadskostnaderna i hela världen.

– Hemma köper vi inte längre fotogen för att laga, mat utan vi använder ved eller träkol, eftersom det är billigare. Vi äter kött bara en gång i månaden och vi försöker gå i stället för att använda ”boda bodas” (motorcykeltaxi), fortsätter Florence Kageha.

Inflationen i Kenya – som är en av kontinentens största ekonomier – har nått sin högsta nivå på fem år och ligger på nästan åtta procent i, vilket beror på prisökningar på basvaror som vetemjöl, matolja och bensin. Kenyas finansminister Ukur Yatani menar dock att de stigande priserna är ett kortsiktigt problem och att landets ekonomi – som beräknas växa med 5,5 procent i år – är tillräckligt stark för att klara av stormen.

En aldrig tidigare skådad torka
Tillsammans med grannländerna Etiopien och Somalia står Kenya samtidigt inför den värsta torkan på över 40 år, vilket drabbar hushållen hårt, särskilt herdefamiljer som har förlorat miljontals djur på grund av torkan.

FN säger att mer än 18 miljoner människor i de tre länderna kämpar för att hitta tillräckligt med mat att äta som ett resultat av fyra misslyckade regnperioder i följd.


I Kenya är 4,1 miljoner människor allvarligt osäkra på livsmedelsförsörjningen och den akuta undernäringen i vissa områden är mer än dubbelt så hög som den nivå som brukar räknas som nödläge, enligt den nationella myndigheten för hantering av torka (National Drought Management Authority, NDMA).

I likhet med andra centralbanker i världen har också Kenyas centralbank höjt räntorna för att dämpa inflationstrycket. Regeringen har också anslagit medel för att hjälpa jordbrukarna att betala för gödningsmedel, gett bränslesubventioner och planerar att införa en skattebefrielse för import av majs. Men många kenyaner kämpar fortfarande. Nyligen gick hundratals demonstranter ut på gatorna för att protestera mot de stigande kostnaderna för basvaror som matolja och majsmjöl och hotade med att inte rösta i den kommande valrörelsen.

Linet Aradi, sexbarnsmamma, anser att det är för lite och för sent:
– Vad regeringen än gör har jag inte sett något av det. Mina barn klagar inte eftersom jag har förklarat för dem så de förstår, men jag mår dåligt. Sista gången barnen fick kött att äta var för fyra månader sedan, säger Linet Aradi när hon stod utanför i stadsdelen Kawangware.

Nita Bhalla

Thomson Reuters Foundation

Fotnot: 1 krona = 10,68 kenyanska shilling.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.