Replik: Stödet till Afghanistan var inte förgäves


Ett flyktingläger i södra Afghanistan. Foto: OCHA Afghanistan/Fariba Housaini

DEBATT. Karl-Anders Larsson ifrågasätter Sveriges biståndsstrategier med en hänvisning till ”västvärldens totala fiasko i Afghanistan” (Global Bar Magazine 8/12). En sådan generalisering av biståndet till landet är en förvanskning av verkligheten, skriver Inger Blennow, ordförande för Svenska Afghanistankommitténs lokalförening i Lund, i en replik.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Den militära insatsen var ett fiasko, det kan konstateras nu när talibanerna är tillbaka vid makten efter 20 år av krig där tiotusentals civila liv spillts. Men att säga att biståndet inte gjort nytta är inte sakligt korrekt. Mödra- och barnadödligheten har minskat, läs- och skrivkunnigheten har ökat, kvinnor har tagit en annan roll i samhället och civilsamhället är bättre organiserat. Ingen kan ta tillbaka utbildningen av de kvinnor som idag står stärkta.

Larsson hänvisar till en utvärdering från Expertgruppen för Biståndsanalys (EBA) av det svenska biståndet till Afghanistan som gjorts av Adam Pain: Punching Above its Weight or Running with the Crowd? Lessons from Sweden’s Development Cooperation with Afghanistan 2002-2020.

Vad Larsson inte nämner är att Svenska Afghanistankommittén (SAK), den organisation som fått den största andelen av Sveriges bistånd till Afghanistan, framhålls som ett positivt exempel i rapporten. SAK:s lokala förankring och förmåga att anpassa arbetet efter hur behoven ser ut i praktiken lyfts fram för att visa på arbetssätt som gett resultat.

Bara förra året gick mer än 100 000 barn i Svenska Afghanistankommitténs skolor, varav nästan 60 procent flickor. Även nu, när många skolor för flickor i högstadie- och gymnasieåldern hålls stängda, är SAK:s flickskolor öppna. Det här är resultatet av just de arbetssätt som Adam Pain lyfter fram: lokal förankring och ett förtroende som byggts upp under årtionden av samverkan med lokalbefolkningen. EBA-rapporten pekar på många brister i det internationella biståndet till Afghanistan. Främst gäller det stödet till den afghanska staten. Sida beskriver själva att de och andra biståndsgivare har misslyckats med att bidra till ”en hållbar och väl fungerande stat med brett förtroende hos befolkningen”. Men att utifrån en kritisk rapport göra generaliseringar om biståndet till ett helt land, är att förenkla och förvrida verkligheten.

Inger Blennow
Ordförande för Svenska Afghanistankommitténs lokalförening i Lund

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.