Civilsamhället kräver en rättvis klimatomställning


Foto: Markus Spiske/Unsplash.

Över 200 civilsamhällesorganisationer har skrivit ett brev inför COP27 i egyptiska Sharm el-Sheikh den 6-18 november i vilket de förespråkar en rättvis klimatomställning.

– Vi ifrågasätter den agenda för klimatet som fortsätter att använda samma gamla utvecklingsmodeller som saknar delaktighet från de samhällen som påverkas, och som har visat sig äventyra mänskliga rättigheter om och om igen, säger Davide Maneschi, ansvarig för arbetet på Swedwatch som rör klimatomställning och hållbara investeringar.

Organisationerna vill att mänskliga rättigheter ska stå i centrum för klimatomställningen. De hänvisar till FN:s allmänna principer för företag och mänskliga rättigheter. Och de skriver att all utvinning av resurser som sker för att vinstmaximera har fått fruktansvärda konsekvenser. Dessa inkluderar förvärrad ojämlikhet och fler och värre konflikter, miljöförstöring, attacker mot människorättsförsvarare och ökade utsläpp.

Redaktionen

Läs också

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.