Civilsamhället kräver en rättvis klimatomställning


Foto: Markus Spiske/Unsplash.

Över 200 civilsamhällesorganisationer har skrivit ett brev inför COP27 i egyptiska Sharm el-Sheikh den 6-18 november i vilket de förespråkar en rättvis klimatomställning.

– Vi ifrågasätter den agenda för klimatet som fortsätter att använda samma gamla utvecklingsmodeller som saknar delaktighet från de samhällen som påverkas, och som har visat sig äventyra mänskliga rättigheter om och om igen, säger Davide Maneschi, ansvarig för arbetet på Swedwatch som rör klimatomställning och hållbara investeringar.

Organisationerna vill att mänskliga rättigheter ska stå i centrum för klimatomställningen. De hänvisar till FN:s allmänna principer för företag och mänskliga rättigheter. Och de skriver att all utvinning av resurser som sker för att vinstmaximera har fått fruktansvärda konsekvenser. Dessa inkluderar förvärrad ojämlikhet och fler och värre konflikter, miljöförstöring, attacker mot människorättsförsvarare och ökade utsläpp.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.