Biståndsministerns nya statssekreterare


Håkan Jevrell och Diana Janse. Foto: Diana Janse: European Leadership Network Foto: Håkan Jevrell: CSR Works

Regeringen har utsett Diana Janse och Håkan Jevrell till bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsells nya statssekreterare.

Diana Janse har tidigare bland annat varit ambassadör i Tbilisi och har även tjänstgjort vid ambassaden i Islamabad, med placering i Kabul, liksom vid ambassaden i Moskva. Mellan 2019 och 2021 var Diana Janse Sveriges ambassadör i Mali, Burkina Faso och Niger med bas i Bamako, Mali.

Hon är för närvarande Senior Fellow vid Stockholm Free World Forum. 1999 började ambassadör Janse i den svenska utrikesförvaltningen. Under det första decenniet av sin karriär tjänstgjorde hon i Belgrad, Moskva, New York, Kabul, vid EU:s rådssekretariat i Bryssel och som dåvarande utrikesminister Carl Bildts särskilda assistent och rådgivare. Innan hon kom till Bamako var Janse tjänstledig utan lön från utrikesdepartementet och arbetade som utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare åt Moderaterna.

Innan hon började på utrikesdepartementet arbetade Diana Janse på försvarsdepartementet och i den svenska militära underrättelsetjänsten. Hon tillbringade också ett år som tolk för FN-styrkorna i Bosnien-Hercegovina 1994. Hon har publicerat en bok om Afghanistan samt flera artiklar och skrifter.

– Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister får en statssekreterare med lång personlig erfarenhet av länder som tillhör några av dagens mest allvarliga kriser som Sahel regionen. På Läkare Utan Gränser har vi regelbundet påtalat behovet av att öka effektiviteten i humanitär respons på marken som räddar liv där behoven är som störst, och vi utgår från att det är en ambition som vi delar med nya regeringen, säger Pieter-Jan van Eggermont Humanitär Rådgivare Läkare Utan Gränser i Sverige i en kommentar.

– Det är positivt att en erfaren diplomat med erfarenhet från Afghanistan, Sveriges största biståndsland, blir statssekreterare. Vi hoppas att Sveriges långsiktiga engagemang för utveckling i Afghanistan fortsätter i en tid när stöd till flickors och kvinnors rättigheter behövs mer än någonsin, Säger Andreas Stefansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén.

– Diana Janse är smart, kunnig, kompetent, trevlig, tuff, med integritet och värme. Hon förstår på djupet de större geopolitiska utmaningarna och hur auktoritära stater utmanar demokratierna och den regelbaserade ordningen, säger Patrik Oksanen, senior fellow hos Frivärld, som arbetat nära Diana Janse.

Håkan Jevrell är ambassadör, särskilt sändebud för organiserad brottslighet. Han har tidigare varit Sveriges ambassadör i Singapore och Sveriges ambassadör i Brunei Darussalam.

Jevrell var statssekreterare vid det svenska försvarsdepartementet 2007-2012. Han var också politisk rådgivare vid den svenska statsministerns kansli mellan 2006-2007.

Före sin karriär i den svenska regeringen var Jevrell åklagare i Stockholm och dessförinnan biträdande jurist vid Legio Advokatfirma i Stockholm. Han inledde sin juridiska karriär som notarie vid länsrätten i Mariestad.

Det är när detta skrivs oklart hur arbetsfördelningen kommer att se ut mellan de två statssekreterarna.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.