Fredsaktivister och rättighetsförsvarare får årets Right Livelihood-pris


Fartuun Adan och Ilwad Elman. Foto: Right Livelihood

Årets Right Livelihoodpris går till Fartuun Adan och Ilwad Elman från Somalia, Center for Civil Liberties och Oleksandra Matviichuk från Ukraina, nätverket Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO) från Uganda och organisationen Cecosesola från Venezuela.

Vinnarna visar att det inte bara är möjligt, utan även nödvändigt att förändra systemet när regeringar brutit samman. I en värld av autoritärt styre, internationell aggression, vinstdrivande ekonomiska system och politisk tröghet när det gäller att vidta åtgärder mot en planetarisk klimatkollaps arbetar dessa förändringsskapare outtröttligt vidare för att skapa en bättre värld. Ungefär så kan man sammanfatta motiveringen bakom årets pristagare.

Fartuun Adan och Ilwad Elman (de är mor och dotter) får priset ”för att ha främjat fred, demilitarisering och mänskliga rättigheter i Somalia i kampen mot terrorism och könsrelaterat våld.”

Oleksandra Matviichuk och Center for Civil Liberties erhåller utmärkelsen ”för att ha byggt upp hållbara demokratiska institutioner i Ukraina och skapat en väg till internationell ansvarsskyldighet för krigsförbrytelser.”

Oleksandra Matviichuk. Foto: Right Livelihood.

Africa Institute for Energy Governance får priset “för sin orädda kamp för urfolks rätt till sin kultur, samt försvarandet av deras marker mot fossila infrastrukturprojekt”.

Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO). Foto: Right Livelihood.

Organisationen Cecosesola får priset ”för att ha etablerat en rättvis och kooperativ ekonomisk modell som ett robust alternativ till vinstdrivna ekonomier.”

Cecosesola. Foto: Right Livelihood.

Pristagarna utsågs av en internationell jury som i år tog ställning till 175 kandidater från 77 olika länder. Juryn består av tio personer från alla världsdelar. Årets pristagare hyllas vid en prisutdelning på Cirkus i Stockholm den 30 november. Bland tidigare pristagare finns demokratikämpen Ales Bialiatski (2020) som nyligen fängslades i Belarus, klimataktivisten Greta Thunberg (2019) och visselblåsaren Edward Snowden (2014).

På en pressbriefing beskrev Right Livelihoods VD Ole von Uexkull hur juryarbetet går till.

– Juryn får in namn och massor av dokumentation och kandidaterna presenteras för vår internationella jury i en rapport. Jurymedlemmarna arbetar igenom den och vi träffas under en helg. Först sker en global analys, sedan en individuell fokuserad på pristagarna. Det är mer än en ettårig process. Det finns formaliserade kriterier (som ej är strikta) såsom bedömning av inverkan, är arbetet skalbart, sprids det till andra platser. Juryn är öppen för alla typer av insatser som sprider arbetet till olika platser. Det är ett helhetsarbete, säger Ole von Uexkull.

Ole von Uexkull förklarar att pristagarna är praktiskt sett framgångsrika och följer ett nytt slags paradigm. De visar med praktiskt arbete att de föreställningar och idéer som ligger till grund för deras arbete kommer att fungera i samhället i stort, säger han.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.