Palestina: Israeliska räder mot rättighetsgrupper


Israeli soldiers raid the Defence for Children office on August 18, 2022. Photo: Twitter

Tidigt på morgonen den 18 augusti 2022 stormade israelisk militär sex palestinska rättighetsgruppers kontor. Vid räderna förstördes kontorsmateriel och de större av organisationerna stängdes ner. Datorer slogs sönder, mycket svetsades ihop och kontorsutrustning beslogtogs och låstes in. Både Rädda Barnen och Internationella juristkommmissionen samarbetar med organisationer som fått sina kontor stormade.

Till de organisationer som attackerades hör Al-Haq, Addameer, Bisan Research Center och Union of Palestinian Committees. Dessa är några av de människorättsorganisationer som Israel ensidigt förklarade som terroristorganisationer i oktober förra året, något som ledde till fördömanden från Amnesty International, Human Rights Watch och andra.

Systeravdelningen till Internationella juristkommisionen i Palestina, Al-Haq, är den nationella avdelningen av kommissionen i Palestina. Den svenska avdelningen samarbetar med dem.

Israelisk räd av Defense for Children’s kontor i Al-Bireh den 18:e augusti. Foto: Twitter

Al-Haq som är en organisation bestånde av jurister, och som för processer i domstolar, får även ekonomiskt stöd från EU.

– Al-Haq är oerhört duktiga på att anmäla krigsbrott och andra brott mot folkrätten till internationella instanser, säger Stellan Gärde, ordförande i den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen.

En av Rädda Barnens viktigaste partners är Palestinas ledande barnrättsorganisation DCI-Palestine (Defense for Children International – Palestine) som utsattes för räden i Al-Bireh. Rädda Barnen vill inte uttala sig i frågan.

I våras uppvaktade den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen och Rädda Barnen UD för att protestera mot detta.

– EU:s egen utredning visar att det inte finns några belägg för att de sex organisationerna som har terrorklassats är terroristorganisationer, säger Stellan Gärde.

EU har hävdat att Israel inte har lagt fram några bevis för sina påståenden och röstade med överväldigande majoritet för att återuppta finansieringen av de organisationer som stoppats av Israel.

Joakim Rådström, presstalesperson på We Effect, svarar att de inte samarbetar med Al-Haq men att de däremot stöttar lokala palestinska organisationer på Västbanken. Dess organisationer inkluderar The Economic and Social Development Center of Palestine, ESDC – Centrum för ekonomisk och social utveckling, PWWSD – Palestinian Working Women Society (palestinska arbetarkvinnor), ARIJ – Applied Research Institute Jerusalem (tillämpat forskningsinstitut i Jerusalem), UAWC – Union of Agricultural Working Committees (union för jordbrukets arbetskommittéer), Land Research Center, LRC – Centrum för markforskning, PACU – Palestinian Agricultural Cooperative Union, PHG – Palestinian Hydrology Group (palestinska hydrologigruppen), Ma’an Development Center och PARC – Palestinian Agricultural Relief Committees (palestinska hjälpsamarbetskommittéer för jordbruket).

Räderna kommer bara tio dagar efter det att en vapenvila satte stopp för IDF:s senaste bombkampanj mot Gaza. Enligt de palestinska hälsomyndigheterna dödade bombningarna 49 personer och skadade 360. Bland annat dödades fem minderåriga på en kyrkogård timmarna innan eldupphöret avtalades.

Hussein Badat

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.