Lugnt val i Kenya


Valets yngsta kandidat Anita Soina röstar. Foto från hennes Twitterkonto.

Idag äger valet i Kenya rum. 22 miljoner väljare har registrerat sig för att rösta. Hundratals väljare ställde sig i kö i gryningen flera timmar innan vallokalerna öppnade på vissa orter. Röstningen påbörjades sent i vissa områden på grund av att material eller röstmottagare anlände för sent.

Minst 18 000 lokala och internationella valobservatörer kommer att övervaka det viktiga valet. Musikern Robert Kyagulanyi, alias Bobi Wine, tillika ledare för Ugandas National Unity Platform (NUP), är en av alla dessa.

Till och med kl 12 var valdeltagandet omkring 30 procent; 6,2 miljoner kenyaner hade hunnit rösta. Omröstningen hade gått ganska smidigt enligt rapporter och inga allvarliga problem hade uppkommit. Odingas parti One Kenya Coalition Party har kritiserat vad de upplever som ett stort antal fel på de elektroniska identifieringssystem som används i vallokalerna. Man använder sig av ett biometriskt system för att identifiera väljare.

Dagarna före valet visade opinionsundersökningar att det kommer att bli en nagelbitare. Ett stort antal unga människor har valt att avstå från att registrera sig för att rösta i valet vilket är ett stort demokratiskt problem. Resultaten väntas börja komma in senare i veckan – närmast garanterat följt av påståenden från förloraren om att vinnaren har manipulerat valen – så oroliga kenyaner kommer att hålla andan tills dess.

Här kan du läsa mer om Kenya

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.