Jämnt och spännande val i Kenya


Köer till en vallokal i Nairobi den åttonde augusti 2022. Foto: Shutterstock

Det kenyanska presidentvalet är en riktig nagelbitare. Klockan 15.40 var det dött lopp mellan kandidaterna. Det mesta tyder på att det blir en andra valomgång.

Resultaten från 86 procent av vallokalerna hade räknats kl 15.40. De kenyanska valmyndigheterna genomför en extra omsorgsfull rösträkning för att inte historien ska upprepas från valet 2017 då Högsta domstolen ogiltigförklarade resultaten och beordrade en ny valomgång. Den vinnande kandidaten måste få 50 procent av rösterna plus en för att vinna, och minst en fjärdedel av rösterna i 24 av Kenyas 47 län. Om det inte finns någon direkt vinnare kommer det att hållas en andra valomgång mellan de två.

Jämfört med 2017 var valdeltagandet lågt. Kenyas valkommission sade att omkring 65 procent av de registrerade väljarna deltog i parlaments-, lokal- och presidentvalen, vilket är en stor minskning från 2017 då valdeltagandet var nästan 80 procent. Valkommissionen har låtit meddela att det kommer att dröja åtminstone tills senare idag torsdag innan en vinnare kan utses. Den här gången lyckades Anita Soina inte bli invald och nå sitt mål att bli den yngsta parlamentsledamoten i Kenyas historia. Däremot blev Esther Passaris, som vi har skrivit om, omvald.

Här och här kan man följa valräkningen i realtid.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.