Kenya: Klimataktivist kan bli rekordung parlamentsledamot


Anita Soina är maasai och klimataktivist - nu ställer hon upp i valet. Foto: Dominic Kirui Thomson Reuters Foundation

22-åriga aktivisten Anita Soina har gjort klimatfrågan till det centrala i sin valkampanj. Blir hon vald den 9e juli blir hon den yngsta parlamentsledamoten i Kenyas historia.
– Unga afrikaner säger att ledarna måste göra mer för att bekämpa klimatförändringarna och om jag blir vald kan jag driva på den kampen inifrån parlamentet, säger Anita Soina.

Ända sedan hon som liten flicka satt framför radion och lyssnade på ledare som den nobelprisbelönade kenyanska miljöaktivisten Wangari Maathai och USA:s före detta första dam Michelle Obama, har Anita Soina vetat att hon skulle försöka förändra världen. Hon visste bara inte att hon skulle börja så tidigt.

Den 22-åriga aktivisten är frustrerad över Kenyas långsamma framsteg när det gäller att minska utsläppen av koldioxid för att värma upp klimatet och hejda avskogningen. Därför ställer hon upp i parlamentsvalet den 9 augusti. En seger skulle göra henne till den yngsta parlamentsledamoten i Kenyas historia.

– Efter att ha avslutat min universitetsutbildning och insett att jag är kvalificerad för posten som parlamentsledamot bestämde jag mig för att satsa på det. Det är utmaningarna som driver mig att inte vänta längre, berättar hon.

Runt om i världen pressar unga människor ledare att göra mer för att övergå till ren energi, skydda miljön och stödja de som drabbas hårdast av klimatpåverkan. Men Soina, som kandiderar i Kajiado North i Kajiado County, strax söder om huvudstaden Nairobi, anser att förändringen inte sker tillräckligt snabbt och att det krävs att man agerar inom de politiska partierna:

– Jag insåg att det kanske inte riktigt är lösningen att kämpa utifrån. En röst inifrån parlamentet gör det lättare, eftersom jag skulle vara i stånd att driva lagförslag inifrån maktens korridorer, säger hon under ett kampanjmöte i staden Ngong där hon pratar inför förare av ”boda boda”-taxi-motorcyklar – en viktig väljargrupp.

Anita Soina talar med väljare. Foto: Dominic Kirui Thomson Reuters Foundation.

Anita Soina är medlem av det inhemska Maasai-samhället och har talat om miljöfrågor sedan hon var 17 år och har skapat sig en plats som stark förespråkare för klimatinsatser. Hon växte upp och bevittnade konsekvenserna av de stigande temperaturerna till följd av klimatförändringarna.

– Jag har sett Marafloden i olika stadier, från när den var en flod med vatten hela året till nu när den ibland inte har något vatten alls, fortsätter hon.

När Anita Soina gick i gymnasiet lärde hon sig själv om klimatfrågor och insåg att masaierna, vars liv är beroende av boskap, drabbades särskilt hårt av de torkperioder som drabbat Kenya.

Sedan dess har hon publicerat en bok, ”The Green War”, som belyser orättvisor på miljöområdet runt om i världen och hållit ett TED-talk i ämnet. Hon har också grundat aktivistgruppen Spice Warriors, vars syfte är att motverka klimatförnekelse.

Hennes uppmärksammade kamp för att få Kenyas ledare att öka sina klimatåtgärder har också lett till rubriker, bland annat genom historier om hennes dejtingliv, och utsatt henne för attacker på sociala medier.

– Men den intensiva uppmärksamheten kan vara en fördel när Anita Soina som representant för Green Thinking Action Party ställs mot 16 andra kandidater säger partiets grundare, Isaac Kalua.

Isaac Kalua startade partiet när han insåg att hans ansträngningar efter tre decennier av protester, offentliga samtal och tidningsartiklar inte hade gjort mycket för att påskynda Kenyas framsteg när det gäller att skydda människor från klimatförändringar.

– Anita Soina har fått stor uppmärksamhet internationellt när hon talar om frågor som påverkar vanliga människor. Hon är en person som kan ta upp miljöfrågorna där de spelar en verklig roll för vanliga människor, fortsätter Isaac Kalua.

Många oroade för klimatet
I en undersökning om oron bland Afrikas ungdomar som publicerades förra året av stiftelsen Ichikowitz Family Foundation, sade 70 procent av 18-24-åringarna att de var oroade över klimatförändringarna, men mindre än hälften var nöjda med hur deras ledare tog itu med dem.

På världens yngsta kontinent – nästan 60 procent av Afrikas 1,25 miljarder invånare är 25 år eller yngre – menar Anita Soina att ungdomarna är kritiska mot hur deras regeringar hanterar klimatkrisen, eftersom den kommer att påverka unga människor under större delen av deras liv.

– I Kenya finns det ingen i parlamentet som står upp för klimatet i parlamentet. Så länge det finns en sådan röst i parlamentet – även om det inte är jag själv – kommer det att leda till en snabbare förändring än om vi inte hade någon röst alls.

Anita Soina omgiven av väljare. Foto: Dominic Kirui Thomson Reuters Foundation.

Anita Soina har lovat att arbeta med några av de stora sociala och ekonomiska problem som Kajiado County står inför, till exempel den höga arbetslösheten och det faktum att många unga hoppar av skolan. Men som ”grön parlamentsledamot” prioriterar hon miljön, och om hon vinner valet vill hon använda påverka klimatpolitiken för hela landet.

Hennes plattform omfattar dock även mindre, lokala lösningar som hon hoppas ska visa människor att alla kan göra skillnad när det gäller klimatet. Det handlar bland annat om att plantera fruktträd vid skolor, polisstationer, religiösa byggnader och hem för att ge skugga och mat och därigenom hjälpa landet att nå sitt mål om att 10 procent av marken ska vara trädbevuxen vid årets slut.

– Jag kommer också att omvandla avfall till pengar genom att främja återvinningsverksamhet i min valkrets”, fortsätter Anita Soina.

Kämpar för framtiden
Under valkampanjen träffar Anita Soina många ungdomar Soina som ber henne lova att skapa fler jobb och få regeringen att ta deras klimatoro på allvar.

Den politiska analytikern Douglas Were menar att Anita Soina Soinas klimatengagemang kan bli avgörande i ett område där torkan drabbat de betesmarker och de djur som den huvudsakligen boskapsskötande befolkningen är beroende av.

– Jag tror att många är positiva till hennes budskap om att vi måste bevara våra floder så att familjerna kan få mat, säger han.

För vissa av hennes andra anhängare är det Anita Soinas ungdom och energi som är hennes största tillgångar.

– Vi måste agera nu för att avvärja de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna, säger Wanjira Mathai, regionchef för Afrika vid World Resources Institute och dotter till nobelpristagaren Wangari Maathai. För som hon säger:

– Afrika är särskilt sårbart och våra ungdomar är framtiden!

Dominic Kirui
Thomson Reuters Foundation

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.