Ukraina: Svenskt stöd till strålsäkerhet


Flygfoto av Tjernobyls kärnkraftsreaktorer med raka kanaler runt omkring. Foto: Shutterstock

Sverige stärker samarbetet med Ukraina när det gäller strålsäkerhet. I samarbetet ingår Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Den ryska invasionen av Ukraina har hittills lett till tusentals döda, att miljontals drivs på flykt och att hela städer raseras. Dessutom orsakar kriget stora miljöproblem i Ukraina och allvarliga risker vid de kärntekniska anläggningarna. Ryska trupper ockuperade i ett tidigare skede av kriget Tjernobyl och begick krigshandlingar vid detta aktiva kärnkraftverk. trots de stora riskerna och i strid med alla internationella regelverk. Bland annat skar ockupationssoldaterna av vattenförsörjningen till Tjernobyl och personal på verket fick inte lov att bege sig därifrån.

Kriget är därför ett reellt hot mot Tjernobyl och andra kärnkraftverk i Ukraina och mycket behöver göras för att återupprätta säkerheten, trots att Ukraina har återfått kontrollen över just Tjernobyl.

Uppdraget till Strålsäkerhetsmyndigheten går ut på att stärka stöd och samarbete med Ukraina inom strålsäkerhetsområdet. Samtidigt får Naturvårdsverket i uppdrag att identifiera och redovisa inom vilka områden myndigheten kan bidra till återuppbyggnaden av olika samhällsfunktioner i Ukraina. Ryska missiler förgiftar brunnar och 1,4 miljoner människor i Ukraina saknar tillgång till rinnande vatten och närmare 4,6 miljoner riskerar att sakna tillgång till rinnande vatten. Sverige vill hjälpa till med sanering av utsläpp, avfallshantering, och vattenrening.

– Det kommer fler och fler rapporter om de enorma miljöproblem kriget orsakar och hur de påverkar Ukrainas befolkning, till exempel har tillgången till rent vatten försämrats. Det är viktigt att vi stöttar Ukraina på alla sätt vi kan, även med att hantera krigets konsekvenser för miljön och strålsäkerheten. Dessa riskerar att få stor påverkan här och nu, men också under lång tid framöver, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i pressmeddelandet.

Rysslands invasion av Ukraina orsakar, utöver stort mänskligt lidande, omfattande miljöproblem. Det handlar om ren förstörelse och omfattande bränder, samt utsläpp och spridning av farliga ämnen som till exempel tungmetaller och olja både till luft och vatten. Rysslands invasion påverkar också strålsäkerheten i landet. Uppdraget till Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket innebär bland annat att titta på hur man kan bidra med utrustning och materielstöd till den ukrainska strålsäkerhetsmyndigheten, samt att titta på sanering av områden som förorenats, avfallshantering, eller vattenrening.

– Regeringens beslut om uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket är en viktig del i Sveriges samlade stöd till Ukraina. Det kommer att bidra till stärkt strålsäkerhet i Ukraina och närområdet. Sveriges stöd till Ukraina har varit, och kommer att fortsätta vara, omfattande och långsiktigt, vilket jag bekräftade vid återuppbyggnadskonferensen för Ukraina i Lugano 4-5 juli, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.