Indien och Qatar i storbråk


Indiska muslimer protesterar mot Nupur Sharma, juni 2022. Foto: Shutterstock.

Efter att hindunationalistiska politiker fällt kontroversiella kommentarer om profeten Muhammed manar muslimska stater till bojkott av indiska varor. Samtidigt går grupper i Indien ut och kräver bojkott av Qatar Airways.

I början av juni twittrade Naveen Kumar Jindal, regeringspartiets tidigare mediechef i Delhi, anti-muslimska förolämpningar. Naveen Kumdar Jindal uteslöts ur BJP som en följd av händelsen. Han ändrade sin Twitterprofil efter att ha uteslutits och lade till ”nationalist”. 

Strax därefter uttalade en annan indisk politiker, Nupur Sharma, kommentarer om profeten Muhammed och hans äktenskap. Nupur Sharma är BJP:s talesperson, en känd tv-personlighet och hennes uttalanden får stor spridning. Även hon har sedan dess blivit suspenderad.

Sammantaget utlöste de bådas kommentarer en Twitter-trend som uppmanade till bojkott av indiska produkter i många länder. Qatars utrikesdepartement har kallat upp Indiens ambassadör och överlämnat en skrivelse till honom, i vilken man uttrycker besvikelse och fördömande av kommentarerna. Även Saudiarabien, Iran och Kuwait har fördömt Nupur Sharmas uttalanden och många twittrare och andra har rest krav på en bojkott av indiska varor. 

Men i Indien demonstrerar nu många för att visa sitt stöd för Nupur Sharma. På Twitter trendade snart hashtaggen Boycott Qatar Airways, efter att Qatar krävt att Indien ska be om ursäkt.

En del twittrare angriper Qatar med argumentet att landet gav medborgarskap till Maqbool Fida Hussain (MF Hussain) som var en av 1900-talets mest hyllade och internationellt erkända indiska konstnärer. Hans senare verk ledde till kontroverser, bland annat nakenporträtt av hinduiska gudar och ett nakenporträtt av Bharat Mata. Högerorganisationer i Indien krävde att han skulle arresteras och flera rättegångar inleddes mot honom för att han påstods ha sårat religiösa känslor. MF Hussain levde i exil från 2006 till sin död 2011 och blev qatarisk medborgare 2010.

Samtidigt har Qatar Airways och IndiGo ett så kallat codeshare-partnerskap och i en annons på Qatar Airways webbplats uppmanas människor att ”utforska världen från Nagpur” i ett uppenbart fall av ödets ironi. 

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.