Gates rekordökar sina utbetalningar


En kvinna i Kenya arbetar i sitt jordbruk. Foto: Alissa Everett/Gates.

Bill & Melinda Gates-stiftelsen kommer att öka sina satsningar med femtio procent de kommande åren, från nästan sex miljarder dollar till nio miljarder dollar per år fram till 2026. 

Beslutet har tagits mot bakgrund av den akuta situationen i världen, inte minst den akuta livsmedelskrisen till följd av det ryska angreppskriget mot Ukraina. – Dessa extra medel kommer att stödja våra partners viktiga arbete för att främja en rättvis och inkluderande återhämtning och en sundare och mer jämlik framtid, säger Melinda Gates i ett pressmeddelande.

Stiftelsen arbetar via bidragsfinansiering för forskning och utveckling, kapacitetsuppbyggnad och både multilaterala och lokala institutioner. De årliga utbetalningarna uppgick till nästan sex miljarder dollar före covid-pandemin år 2019. Under de senaste två åren har stiftelsen också gjort åtaganden på 2,1 miljarder dollar för jämställdhet, nästan en miljard dollar för att främja global nutrition och över två miljarder dollar för att ta itu med covid-pandemin. 

När Melinda Gates nyligen var i Stockholm lyfte hon upp vikten av att ha ett jämställdhets- och hälsoperspektiv på allt stiftelsen gör. Hon beskrev hur avsaknaden av data utifrån var ett stort problem i början av covidpandemin.  

– Det är ett faktum att kvinnor har drabbats hårdare av covid, bland annat har de drabbats dubbelt så mycket av arbetslöshet. Enormt många företag söder om Sahara och i Sydasien har tvingats stänga ner sin verksamhet. Av nödpaketen var en stor andel inte genuskänsliga, konstaterade Melinda Gates.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.