Covid i centrum när Melinda Gates besökte Stockholm


Samtal om jämställdhet på Moderna Museet. Foto: Twitter

Covid, krig och jämställdhet. Det var de frågor som stod i centrum när Melinda Gates besökte Stockholm.
– Kvinnor har drabbats mycket hårdare av pandemin, konstaterade Melinda Gates. 

Bill & Melinda Gates Foundation är världens största välgörenhetsstiftelse med tillgångar på över 44 miljarder dollar. Stiftelsen har bidragit till att utrota polio och räddat miljontals liv från olika sjukdomar. I Stockholm lyfte Melinda Gates upp vikten av att ha ett jämställdhets- och hälsoperspektiv på allt stiftelsen gör. Hon beskrev hur avsaknaden av data utifrån var ett stort problem i början av covidpandemin.  

– Det är ett faktum att kvinnor har drabbats hårdare av covid, bland annat har de drabbats dubbelt så mycket av arbetslöshet. Enormt många företag söder om Sahara och i Sydasien har tvingats stänga ner sin verksamhet. Av nödpaketen var en stor andel inte genuskänsliga, konstaterade Melinda Gates.

Hon betonade riskerna kvinnorna utsätts för när de blir av med sina arbeten:

– Många kvinnor tvingades arbeta hemifrån och riskera att bli utsatta för våld av sina partners. En stor del av dessa kvinnor tog egna initiativ, till exempel så startade de krisfonder. Kvinnoorganisationer tog fram hjälpmeddelanden, sydde och skapade masker och gick dörr-till-dörr och hjälpte offer för våld i hemmet.

Melinda Gates beskrev hur vanliga medborgare och näringslivet engagerar sig mer i dessa frågor nuförtiden och har mer makt.

– Kvinnor kommer alltid att sätta andra kvinnor i första rummet. Pandemin har lett till ett helt nytt sätt att arbeta på, sa Melinda Gates.

Utrikesminister Ann Linde som också deltog i mötet berättade att Chile numera är det sjunde landet att ha en uttalat feministisk utrikespolitik. Hon lyfte också fram att kvinnor fortfarande alltför ofta saknas vid fredsförhandlingar. 

– I fredssamtalen mellan Ryssland och Ukraina är kvinnor – som på så många andra ställen – inte med, konstaterade Ann Linde. 

Enligt utrikesministern är systematiska våldtäkter och könsbaserat våld några av de värsta krigsbrotten men de är svårast att bevisa. 

– Ingen har ställts till ansvar för denna sorts brott trots att det har gått så lång tid sedan Balkankrigen, fortsatte Ann Linde.

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.