Bangladesh: Katastrofstöd efter översvämningar


Översvämningar i Sylhet, Bangladesh den 17:e juni 2022. Foto: Shutterstock

Bangladesh drabbas allt hårdare av klimatförändringarna och har nu drabbats av den tredje stora översvämningen på kort tid. Sida ger nu akut stöd genom fyra svenska organisationer, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

FN bedömer att drygt tre miljoner människor är i behov av humanitärt stöd och översvämningarna beskrivs som de värsta på 20 år. I ett reportage om hur världens storstäder drabbas av översvämningar ber bland annat borgmästaren i Dkaha om mer hjälp direkt till de städer som nu tvingas hantera stora mängder flyktingar.

– Till Bangladeshs huvudstad anländer dagligen omkring två tusen människor, fördrivna från sina hem på grund av stigande havsnivåer och översvämningar av jordbruksmark, säger Mohammad Atiqul Islam, borgmästare i norra Dhaka.

Tillströmningen skapar en möjlighet för stadens framtida ekonomiska tillväxt, men innebär också många kortsiktiga utmaningar, säger han.

– Den skapar extra tryck på vår miljö och vår förmåga att leverera tjänster …. Var ska de bo?

De omfattande översvämningarna i nordöstra Bangladesh har drabbat uppåt 7,2 miljoner människor och FN bedömer att ungefär hälften av dem är i behov av akut humanitär hjälp.

– De plötsliga översvämningarna har svept bort hus och ägodelar, isolerat hushåll och översvämmat jordbruksmarker. Över 470 000 personer har sökt skydd i tillfälliga skyddsrum, säger Elisabet Hedin, enhetschef för Sidas humanitära bistånd i pressmedelandet. Biståndsmyndigheten Sida betalar nu ut 13 miljoner totalt till fyra av Sidas strategiska partners som har möjlighet att genomföra insatser i området: Rädda Barnen, Islamic Relief, Action Against Hunger och Norwegian Refugee Council. De värst drabbade områdena är i distrikten Sylhet och Sunamganj, och insatserna ska rädda liv genom exempelvis distribution av mat, kontantinsatser, olika typer av skyddsinsatser och reparation av hus och logi.

– Vi stödjer organisationer som redan är på plats och som snabbt kan att nå fram till de som behöver det som mest. Vi räknar med att nå fram med hjälp till fler än 120 000 utsatta människor, fortsätter Elisabet Hedin.

Fördelningen av humanitärt stöd

• Islamic Relief – 4,5 miljoner kronor

• Action Against Hunger – 3 miljoner kronor

• Norwegian Refugee Council – 3 miljoner kronor

• Rädda Barnen – 2,5 miljoner kronor

Redaktionen

Läs också

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.