RESCUE ny medlem i CONCORD


Kvinnor i norra Kivu i Demokratiska republiken Kongo Foto: Kellie Ryan / RESCUE

International Rescue Committee (I Sverige kallat RESCUE) arbetar i mer än 40 av de värsta humanitära kriserna i världen. Nu har organisationen blivit medlem i CONCORD Sverige, en paraplyorganisation för 81 medlemmar i civilsamhället.

RESCUE som internationella heter International Rescue Committee (IRC) har funnits i Sverige sedan 2019, men organisationen har varit en partner till Sida på den humanitära sidan sedan 2011 via sitt kontor i London.

– Våra främsta mål i Sverige är att samla in pengar från allmänhet och stiftelser, utveckla relationen med Sida och UD och påverka biståndspolitiken, säger Sofia Klemming Nordenskiöld, talesperson för International Rescue Committee i Sverige.

Sverige ses som ett intressant insamlingsland av organisationen. Man vill sprida kunskap och engagemang hos allmänheten och kontoret i Stockholm ska fungera som en hubb för hela Skandinavien.

Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

I Afghanistan har RESCUE varit på plats sedan 1988. Där arbetar organisationen med bland annat sjukvård, utbildning och kvinnors rättigheter i tusentals byar i nio provinser och afghaner utgör mer än 99 procent av RESCUEs personal i landet.

– RESCUE är en global humanitär organisation, som har ett stort fokus på flickors och kvinnor och att vi arbetar i några av de mest svårtillgängliga kriserna i världen, för att nå utsatta människor. Som biståndsorganisationer gäller det att inte duplicera varandra och detta är vår nisch, fortsätter Sofia Klemming Nordenskiöld.

I bland annat Jordanien arbetar RESCUE för att stödja syriska flyktingar i flyktingläger sedan över ett decennium. Det handlar om till exempel utbildade lärare, barnmorskor eller socialarbetare som nu arbetar för att stödja andra flyktingar.

Förutom att tillgodose människor basala behov, som vatten, mat och skydd, har RESCUE program för att rehabilitera överlevare av sexuellt våld. Fokus är på kvinnors och flickors behov i kriser och konflikter; det första steget är akut vård, till exempel för kvinnor som utsatts för våldtäkt eller övergrepp. Nästa steg är att erbjuda trygga platser för kvinnor och psykosocialt stöd så att kvinnorna och flickorna får bearbeta det de varit med om och får hjälpt att hitta en väg tillbaka. Det tredje steget innebär att ge stöd så kvinnorna kan hitta en försörjning och stå på egna ben, till exempel sömnad eller att tillverka tvålar.

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.