Ökat EU-stöd för att minska livsmedelskrisen


Mat lastas av i Tigray från en hjälpsändning. Foto: WFP/Claire Nevill

EU ökar sitt bistånd med 600 miljoner euro för att möta den rådande livsmedelskrisen i världen.

Rysslands invasion av Ukraina har förvärrat livsmedelskrisen i världen. EU:s respons kommer att hjälpa de mest drabbade länderna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS) att hantera den svåra situationen genom humanitärt bistånd (150 miljoner euro), hållbar produktion och motståndskraft i livsmedelssystemen (350 miljoner euro) och makroekonomiskt stöd (100 miljoner euro).

– Rysslands aggressionskrig har fruktansvärda följder, inte bara för den ukrainska befolkningen, utan även för de mest utsatta i världen. Ryssland blockerar fortfarande miljontals ton spannmål som behövs desperat. För att hjälpa våra partner kommer vi att mobilisera ytterligare 600 miljoner euro för att undvika en livsmedelskris och en ekonomisk chock, säger Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. 

Redan före Rysslands invasion av Ukraina var nära 193 miljoner människor i 53 länder i akut behov av livsmedelsförsörjningen. Rysslands invasion av Ukrania har ytterligare förvärrat situationen.

– Solidaritet är en central del av EU:s värderingar. De mest utsatta står inför ett enormt lidande med en förvärrad livsmedelskris till följd av Rysslands aggressionskrig mot Ukraina. Med dessa ytterligare 600 miljoner euro kommer vi att stärka vårt stöd för att hantera krisen och samtidigt bidra till hållbara och motståndskraftiga livsmedelssystem, säger Jutta Urpilainen, kommissionsledamot med ansvar för internationella partnerskap i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.