Belarus: Bank från Österrike i storaffärer med regimen


16/8. En av de största protesterna i Belarus.Foto: Shutterstock

Raiffeisen Bank International (RBI), Österrikes näst största bank, har ingått omfattande affärsöverenskommelser i Belarus. RBI hjälper Lukasjenkas regim att utfärda obligationer och fortsatte att sponsra världsmästerskapen i ishockey efter att andra företag drog tillbaka sitt stöd. Det rapporterar den internationella organisationen BankTrack.

BankTrack benämner obligationerna ”blodobligationer” och noterar att RBI, Citigroup och Société Générale agerade som ledande försäkringsgivare när Euroobligationerna ifråga släpptes i juni förra året. Detta stärkte regimens finansiella ställning och  bidrog till att Lukasjenko kunde slå ner de fredliga demonstrationerna med våld, begränsa yttrandefriheten och falsifiera valresultaten från presidentvalet två månader senare. Upprepade påtryckningar från diasporan och andra grupper fick inte storbankerna att ändra sig.

Nya krediter från EKN
Samtidigt kommer uppgifter om att Exportkreditnämnden (EKN) utfärdat nya kreditgarantier för affärer med Belarus.

Det handlar om kreditgarantier för affärer med privata företag i Belarus till ett värde av ungefär tre och en halv miljoner kronor och involverar bland annat Scania och Volvo. Det nyaste utfärdades så sent som den 5:e maj i år. 

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) kommer att frågas ut i riksdagens utrikesutskott om den kritiserade, planerade affären mellan svenska företag och Belarus, i vilken Exportkreditnämnden beslutat om garantiofferter till investeringar i två statligt ägda gaskraftverk till ett värde av 1,9 miljarder kronor. Dessa garantiofferter drogs senare tillbaka.

Tomas Nordberg

Läs även

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.