Libyen: Migranter måste skyddas bättre


Människor köar för mat vid Dhar el-Jebel-förvaret i Libyen. Foto: Jérôme Tubiana/Läkare Utan Gränser

Europa och Nordamerika måste erbjuda skydd till migranter och göra alternativa vägar för evakuering ut ur Libyen tillgängliga. Det kräver Läkare Utan Gränser i den nya rapporten Out of Libya.

Läkare utan Gränser tackar sedan flera år tillbaka nej till bidrag från EU i protest mot hur länderna behandlar de flyktingar som försöker ta sig till Europa. Organisationen är också starkt kritisk till hur EU agerar i Libyen. 

Sedan insatserna i Libyen inleddes 2016 har Läkare Utan Gränser upprepade gånger haft svårt att nå migranter i behov av vård, både i och utanför de förvar där många av dem hålls frihetsberövade. Detta har gjort det svårt att säkerställa kontinuerlig sjukvård till människor med svåra fysiska och psykiska tillstånd, inklusive de som har utsatts för tortyr, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Majoriteten av migranterna i Libyen är godtyckligt frihetsberövade. De utsätts för tortyr och våld, inklusive sexuellt våld, säger Claudia Lodesani, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libyen.

Svagt skydd
I rapporten Out of Libya beskriver Läkare Utan Gränsers hur svaga skyddsmekanismerna är för migranter som är fast i Libyen. De få lagliga vägarna till säkra länder som inrättats av FN:s flyktingorgan UNHCR och den internationella organisationen för migration IOM är långsamma och restriktiva. Därför försöker många ta sig andra vägar, ofta med katastrofala följder. Den 29:e april presenterade UNHCR en rapport som visar att 3077 människor drunknat eller försvunnit under 2021 när de försökt ta sig till Europa över Medelhavet eller Atlanten.

– Vi anser att säkra länder inom EU har en skyldighet att skydda dessa människor och underlätta evakueringar, särskilt eftersom EU har finansierat den libyska kustbevakningen i flera år och uppmuntrat dem att tvinga tillbaka migranter till Libyen, fortsätter Claudia Lodesani, på Läkare Utan Gränser.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.