Klimatet i skuggan av Drottningen och Johnny Depp


KRÖNIKA. Vems är felet att en av våra mest viktiga politiska frågor hamnar i skymundan, trots att miljoner lagts på ett möte för att samla de med mest kunskap om frågan? Eller är det tvärtom så att världens ledare tycker att det är bra att klimatet inte syns alltför mycket, undrar Petter Bolme i denna krönika. 

Detta är en krönika. De åsikter som framförs är författarens egna.

Under två dagar möttes delegater från hela världen i Stockholm för att 50 år efter det första mötet diskutera de allvarliga miljöproblemen vi står inför idag: klimatkris, kollapsande ekosystem och allvarliga miljöutsläpp. En diskussion som handlar om vår överlevnad, precis som pandemier och krig. Men till skillnad från pandemier och krig är miljöförstöring (oftast) och klimatförändringar inte omedelbara kriser. Och därför kan de förefalla mindre brådskande. 

Flera av de som vi pratade med på Stockholm +50 berättade om vikten av att ledare från olika delar av världen träffas för att kunna lyfta miljö- och klimatfrågan i den globala politiska agendan. Särskilt nu efter det att covid-19 och Rysslands invasion av Ukraina sugit upp allt av vad som kan tyckas vara brådskande.  

Så här dagarna efter kan man fråga sig om Stockholm +50 lyckades lyfta frågorna. Eller om det bara verkar så för att alla som redan vet hur bråttom det är upplever att frågan lyfts. Efter en snabb sökning i de medier som har störst genomslagskraft på den internationella agendan så kan man konstatera att mötet inte syns. Varken hos New York Times, BBC, Wall Street Journal, Le Monde, Financial Times, Economist, El País, Xinhua nämns mötet. I Deutsche Welle hittar jag en ledarartikel.  Det är allt. Och ser vi på närvaron av politiska ledare (sex) och kungligheter (två, båda från Sverige) under Stockholm+50 så var de inte heller särskilt många. 

Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Så vems är felet att en av våra mest viktiga politiska frågor hamnar i skymundan, trots att miljoner lagts på ett möte för att samla de med mest kunskap om frågan? Vad skymde frågan?  

Att det gått 100 dagar sedan invasionen av Ukraina inleddes sammanföll med mötet. Domen i förtalsrättegången mellan Johnny Depp och Amber Hearst fyllde tidningarna, samtidigt som diskussionerna kring vapen och dödsskjutningar i USA slog undan det mesta av utrikesbevakningen. Och i London firade Drottning Elisabeth 70 år som monark. 

I svensk media, som visserligen bevakade mötet, lyckades SD flytta fokus från miljö och klimatfrågan till Morgan Johansson och brottsligheten i Sverige, SDs paradgren efter migrationen.

Det kommer alltid att vara internationella händelser som tvingar våra politiker att skifta fokus. Men idag ser det ut som om de flesta av världens ledare tycker att det är ganska bra att fokus flyttas från en fråga som är så förmätet svår som klimatkrisen, även om de gång på gång upprepar hur viktigt det är. 

Men till slut – kanske inte i år, eller nästa eller ens om tio år – så kommer det förändrade klimatet att överskugga allt annat. 

Fast då är det nog för sent och de konflikter och de migrationsströmmar vi är så rädda för idag kommer att vara som en sommarbris jämfört med de stormar som kommer att drabba oss. 

Petter Bolme

Läs också

https://globalbar.se/2022/06/stockholm50-trevlig-samtalsklubb-utan-tunga-beslut/

Här kan du läsa hela vår bevakning av Stockholm+50

https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.