Global Podd 109. Smutsiga pengar – banker, oligarker och flata politiker


Foto: Brittany Bendabou/Unsplash.

Världen jagar de ryska oligarkernas tillgångar, men blundar för storföretagens skatteupplägg och kapitalflykten från Afrika som är dubbelt så stor som det samlade biståndet. Varför tillåter vi denna dubbelmoral? Hur kan kapitalflykten med de smutsiga pengarna stoppas?

Det har blivit lite av en folksport att jaga ryska oligarker och deras luxuösa tillgångar: lägenheter fotbollsklubbar och båtar beslagtas. De ryska oligarkerna har enligt uppskattningar från 2015 förmögenheter som är tre gånger så stora som det ryska folkets. Men varför bryr sig Sverige så lite när våra egna företag betalar jättemutor i Centralasien, eller över de enorma summor som varje år förs ut ur Afrika? Och hur kommer det sig att vissa EU-länder fortfarande tillåts fungera som skatteparadis?

Medan medborgare och små organisationers bankaffärer kontrolleras minutiöst fortsätter bankerna att göra affärer med de riktigt fula fiskarna.

Är det så att vissa pengar luktar mindre än andra?

I avsnitt 109 av Global Podd pratar vi dubbelmoral, skattefrågor och oligarker med:

  • Penny Davies, policyrådgivare som arbetar med frågor kring skatter och kapitalflykt på Diakonia.
  • Ola Westerberg, frilansjournalist som arbetat med flera globala granskning av skatteparadis och företags skatteupplägg.
  • Inga Näslund, programansvarig för Östeuropa på Palmecentret.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.