Din globala vecka 13-19 juni


Illustration: Lisa Jansson

Andra valomgången i Colombia, WTO-toppmöte och Washington Post slår fast att en israelisk soldat dödade den palestinske journalisten Shireen Abu Akleh. Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss gärna om sådant som händer framöver. Maila oss på info@globalbar.se.

Dubbla Global Bar-samtal i veckan

Under veckan är Global Bar Magazine med och ordnar två samtal:

På tisdag den 14:e juni på Kulturhuset, med start 17.30, blir det after work med Right Livelihood Foundation och Kvinna till Kvinna: Hur drabbas flickor av minskat bistånd? Hur påverkar neddragningarna världens fattiga? Det svenska biståndet är sällan en högt uppsatt valfråga, men nu har den blivit mer aktuell än någonsin. David Isaksson, Chefredaktör, Global Bar Magazine samtalar med Petra Tötterman Andorff, Generalsekreterare på Kvinna till Kvinna.

Anmäl dig på länken

16:e juni. 18-19.00 Ryssland – Vad händer efter Putin?

Vad händer i Ryssland efter Putin? Hur påverkar kriget synen på Rysslands kultur och folk? Hur kan Ryssland åter bli en del av det internationella samfundet? 

I samtalet medverkar

  • Stefan Ingvarsson, kulturskribent och analytiker vid Utrikespolitiska institutet
  • Tone Tingsgård, slavist, tidigare riksdagsledamot (s)
  • Vilhelm Konnander, säkerhetsrådgivare, initiativtagare till Tisdagsklubben

Anmäl dig på länken

WTO:s toppmöte har inletts

På söndagen den 12e juni inleddes WTOs toppmöte, ett möte som hålls när frihandeln i världen befinner sig mer ifrågasatt än på mycket, mycket länge. Mötet är också det första för världshandelsorganisationens nya chef, Nigerias tidigare finansminister Ngozi Okonjo-Iweala som också är den första kvinnan på posten. Utmaningarna är många: hungern ökar i världen och det ryska anfallskriget mot Ukraina kommer även det att ha en stor inverkan på mötet. En annan stor fråga är kravet från länder som Indien och Sydafrika om att patenträtten ska slopas för covid-vaccin. Detta kan också mycket väl bli verklighet, menade Ngozi Okonjo-Iweala inför mötet. 

Israelisk soldat dödade journalist

Den 11:e maj dödades den välkände Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i samband med att hon bevakade protester i staden Jenin i Palestina. Under hennes begravning angrep israeliska styrkor begravningsföljet med följd att kistan med hennes kropp flera gånger var på väg att tappas, en händelse som skarpt fördömts i världen.

I en omfattande genomgång av händelseförloppet slår nu Washington Post fast att det var en israelisk soldat som dödade Shireen Abu Akleh, trots att hon bar en väst där ordet ”press” var tydligt utmärkt. Israelisk militär har tidigare hävdat att deras soldater besvarade eld från palestinier, utan att presentera några bevis för att så skett. Washington Post drar slutsatsen att den israeliska utsagan inte stämmer.

Läs artikeln här

Hot mot demokratikämpar i exil

Allt fler journalister, demokratiaktivister och andra rättighetsförsvarare hotas och utsätts för övergrepp också när de befinner sig i exil. Det visar en ny rapport från Freedom House. Ett av de länder rapporten nämner är Sverige där exilaktivister från Kina, Eritrea och Ryssland löper störst risk.

Läs rapporten här.

Det här händer i veckan

14:e juni. Världsdagen för blodgivare. Evenemanget anordnades för första gången 2005 genom ett gemensamt initiativ av Världshälsoorganisationen och Internationella rödakors- och rödahalvmåneföreningen för att öka medvetenheten om behovet av säkert blod och blodprodukter och för att tacka blodgivarna för deras frivilliga, livräddande blodgåvor.

15:e juni. Global Wind Day. Dagen organiseras av WindEurope och GWEC (Global Wind Energy Council). Det är en dag då vindkraft firas, information utbyts och alla får veta mer om vindkraft, dess kraft och dess möjligheter att förändra världen. Läs en av våra tidigare artiklar om hur framtidens fraktfartyg kan bli vinddrivna.

16:e juni. Det afrikanska barnets dag. Dagen firas sedan 1991, då den lanserades av den regionala samarbetsorganisationen OAU. Den dagen hedras de som deltog i Soweto-upproret i Johannesburg 1976. https://afrikagrupperna.se/2020/06/16/soweto-uprising-lika-aktuellt-idag-som-1976

16:e juni. 19.00 Samtal om Jemen. Söderbokhandeln Hansson & Bruce. Ett samtal om en av vår tids mest blodiga och underbevakade konflikter, med utgångspunkt i Bushra al-Maqtaris bok "Vad lämnade du efter dig? Röster från Jemens bortglömda krig" nyutkommen på svenska. 

Deltar gör Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, Hana al-Khamri, skribent och författare med rötterna i Jemen, Kholod Saghir, chefredaktör Svenska PEN, skribent och översättare, Katrin Kisswani, vice ordförande Läkare utan gränser.

Läs mer här

17:e juni. Världsdagen för bekämpning av ökenspridning och torka. Syftet med denna FN-dag är att öka medvetenheten om ökenspridning och torka och lyfta fram metoder för att förebygga ökenspridning och återhämta sig från torka. 

18:e juni. Autistic Pride Day är ett firande av stolthet för autistiska personer. Autistic Pride erkänner vikten av stolthet för autistiska personer och dess roll för att åstadkomma positiva förändringar i samhället i stort.

19:e Juni. Presidentval i Colombia (andra omgången). Valet står mellan vänsterkandidaten Gustavo Petro och högerpopulisten Rodolfo Hernández och enligt flera valundersökningar är det mycket jämt mellan kandidaterna. Samtigt ökar antalet osäkra väljare i Colombia och det blir sannolikt de som i slutänden avgör vem som vinner valet. Segrar Gustavo Petro så blir han historisk som Colombias första vänsterpresident.

Lästips

Still Born av Guadalupe Nettel. I Guadalupe Nettels fjärde roman, Still Born, behandlas ett av de mest betydelsefulla besluten i det tidiga vuxenlivet - om man ska skaffa barn eller inte - med den intelligens och originalitet som har gett henne internationell uppskattning.

Redaktionen

 

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.