Biståndsdebattens mäktigaste – här är vinnarna!


Nu har en vinnare korats i Biståndsdebattens mäktigaste. Mäktigast i år är människorättsjuristen Parul Sharma. På andra plats kommer Martin Uggla, Östgruppen och på tredje plats Anna Tibblin, We Effect. Här är hela listan.

Parul Sharma , Människorättsjurist, aktivist och författare
Parul Sharma både syns och påverkar. Med sitt outtröttliga arbete visar årets vinnare att det går att vara gräsrotsaktivist, utbildare och policypåverkare på en och samma gång.

I sitt starka personliga engagemang för flyktingar och andra utsatta mobiliserar hon människor utanför de traditionella organisationerna och visar att små bidrag kan göra skillnad. Som författare, jurist och föreläsare utbildar och inspirerar hon personer som kan påverka företag och lagstiftning.

Som ordförande i Amnesty Sverige bidrar hon till att stärka arbetet för de mänskliga rättigheterna i världen – men också i Sverige.

Parul hamnade högt i alla våra kategorier och sammantaget blev hon en given vinnare. Läs intervjun med henne här.

Läs också David Isakssons kommentar om årets vinnare här

Martin Uggla, Senior rådgivare och presstalesperson, Östgruppen 
Även om Belarus inte står i centrum lika mycket som för ett år sedan då Martin Uggla var biståndsdebattens mäktigaste, så syns och märks han och Östgruppen mycket, inte minst i samband med kriget i Ukraina och vad som händer i Ryssland. Han är aktiv i debatten, deltar i seminarier, skriver upprop och är ofta intervjuad av medier. Som ordförande för en liten organisation har han fått ett stort genomslag.

Anna Tibblin, Generalsekreterare, We Effect 
Anna Tibblin har en stark bas och har synts mycket under året. Hon hörde till dem som fick flest röster från läsarna och många uppskattar hennes betraktelser i radioprogrammet ”Tankar för dagen”. Anna gör stora globala utmaningar begripliga, inte minst som programledare för podcasten Schysst mat. Hon hör också till dem inom biståndet som starkast stått upp mot avräkningarna. Hon hamnade på samma tredje plats 2021.

Nuri Kino, skribent, aktivist och grundare, A Demand for Action 
Nuri Kino kan verkligen mobilisera människor och han fick i särklass flest röster från våra läsare. Han är en aktivist som aldrig ger upp och som alltid får med sig andra och under året har organisationen A Demand for Action fortsatt att utvecklas starkt. Han skriver också mycket och deltar ständigt i debatten. Nuri Kino kom på andra plats 2021 och hans engagemang är fortfarande oerhört starkt.

Kristina Henschen, Generalsekreterare, Radiohjälpen 
Kristina Henschen har lyft Radiohjälpen till rekordresultat och genom att nå ut till människor i hela landet, starkt bidragit till att fler fått upp ögonen för den roll biståndet spelar och att människors egna bidrag gör skillnad. Det senaste året har Kristina även bidragit till att belysa hur pandemin slagit mot de mest sårbara grupperna runt om i världen, bland annat genom kampanjen Världens Barn och Musikhjälpen. Av alla nominerade var hon den som förekommit oftast i medier.

Ulrika Modéer, Assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete 
Trots att Ulrika Modéer inte längre är verksam i Sverige spelar hon en stor roll för den svenska debatten. Hon skriver artiklar, är oerhört aktiv på sociala medier och deltar i både formella och informella möten. Hon visar stor analytisk skärpa, kunnande och klartänkthet – något som inte minst är viktigt i dessa tider. Som den högst placerade svensken i FN är hon en viktig brygga mellan Sverige och det globala samfundet. 

Johan Rockström, Chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research 
Johan Rockström har överlägset flest följare på Twitter bland alla nominerade och hans inlägg delas av många. Han deltar i upprop och är en ofta efterfrågad expert inom klimatområdet. Om inte klimatfrågorna hamnat så långt ned på agendan hade han nog hamnat högre upp detta år.

Erik Lysén, Chef, Act Svenska kyrkan 
Erik Lysén är aktiv på sociala medier, han finns med i många upprop och har en viktig roll i arbetet med att försvara biståndet mot avräkningar och nedskärningar. Runt nyår kritiserade han två ministrars utspel om att använda bistånd som påtryckningsmedel, både enskilt och tillsammans med andra. Han var tidigt ute med att reagera mot regeringens planer på att finansiera flyktingmottagandet från Ukraina genom biståndsavräkningar. Han är inte rädd för att föra fram kritik och han har en stark organisation i ryggen.

Anna Sundström, Generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center 
Anna och Palmecentret har under året drivit viktiga frågor kring mänskliga rättigheter i länder som Myanmar och Belarus. Som socialdemokrat har hon inte varit rädd för att gå mot regeringen när det gäller avräkningar och nedskärningar. Hon är kunnig, påläst och deltar i många debatter och samtal.

Per Olsson Fridh, tidigare biståndsminister och ny generaldirektör för FBA
Per Olsson Fridh avgick som biståndsminister när miljöpartiet lämnade regeringen. Idag är han generaldirektör för Folke Bernadotteakademin. Som minister spelade Per Olsson Fridh en viktig roll, inte minst för det globala arbetet kring covid-pandemin, och han är en av dem som omnämnts mest på sociala medier under året. Frågan är hur synlig han nu kommer att bli som chef för en av Sveriges två biståndsmyndigheter.

Så här utsågs vinnarna
Rösterna från läsarna vägdes samman med vad personen åstadkommit under året, samt med juryns bedömning. Vardera del av dessa sidor värderas till en tredjedel av den totala poängen.

Jury
Juryn för Biståndsdebattens mäktigaste består av tre av Omvärldens tidigare chefredaktörer Jesper Bengtsson (idag chefredaktör Dagens Arena), Anki Wood (idag projektledare på Fojo) och Ylva Bergman (idag chefredaktör på Aktuell Hållbarhet), samt av David Isaksson (Chefredaktör Global Bar Magazine) och Qaisar Mahmood, författare och mångfaldsdebattör.

Redaktionen

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.