Vänstern vinner presidentvalet i Colombia


Från Gustavo Petros twitterkonto.

Gustavo Petro vinner den andra valomgången i presidentvalet i Colombia. Därmed får landet för första gången någonsin en vänsterpresident.

I den andra valomgången som stod mellan Gustavo Petro och Rodolfo Hernández – ibland kallad Colombias Donald Trump – fick Petro 50,4 procent av rösterna mot Rodolfo Hernández 47,3 procent, en marginal på cirka 700 000 röster. Rodolfo Hernández erkände sig också besegrad.

I ett regnigt Bogotá strömmade jublande människor ut på gatorna för att fira.

Förväntningarna är nu stora på Petro som lovat omfattande reformer och att bekämpa korruptionen i landet. En annan stor fråga är det omfattande våldet, inte minst mot de som försvarar mänskliga rättigheter i landet.

– Utmaningen nu blir inte minst att leva upp till alla de löften Petro givit och samtidigt behålla en pragmatisk linje där han ser till bredare grupper än den vänster som utgör hans bas, skriver den politiske reportern Laura Angelica Ospina på tidningen El Espectador i en kommentar.

Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Medan Petro själv (62 år gammal) tillhör en gammal generation vänsterpolitiker (han har själv varit gerillasoldat, suttit fängslad och torterats) i Latinamerika så står hans vicepresident Francia Marquez för något nytt. Hon är en 40-årig svart feminist och blir nu Colombias första svarta vicepresident – även det en historisk händelse. 

David Isaksson

Läs också

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.