Ukraina ratificerar Istanbulkonventionen mot kvinnovåld


Idag firar den ukrainska kvinnorörelsen. Foto: Shutterstock

Ukrainas parlament har godkänt den så kallade Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor.
– Beslutet är en seger för Ukrainas kvinnor och visar att Ukraina går emot den trend av våld och övergrepp mot kvinnor som vi så ofta ser i samband med krig, säger Oksana Potapova på Kvinna till Kvinna i Ukraina.

Ukrainas president har tidigare mött motstånd från parlamentet när man försökt få igenom ett beslut om ratificering av konventionen (som undertecknades av Ukraina 2011), eftersom vissa kyrkliga och konservativa grupper reagerat på ordet ”gender” i konventionstexten. Men sedan flera EU-länder indikerat att en ratificering är en förutsättning för medlemskapsförhandlingarna har processen snabbats på, och nu är det alltså klart.

– Kvinnorörelsen här i Ukraina har kämpat för detta de senaste elva åren. Det har varit demonstrationer och två namninsamlingar som vardera samlade 25 000 underskrifter. Beslutet betyder därför oerhört mycket, men vi har också ett stort arbete framför oss. Vi måste se till så att konventionens intentioner blir verklighet och att arbetet inte bromsas av de som fortfarande är emot, fortsätter Oksana Potapova.

Nystartad verksamhet
För Kvinna till Kvinna är Ukraina ett ”nytt” land. Efter den ryska invasionen i februari 2022 har organisationen anställt Oksana Potapova som programutvecklare, aktiverat sin katastroffond och delat ut medel till kvinnorättsorganisationer och kvinnorättsförsvarare i landet.

Oksana Potapova. Foto: Kvinna till Kvinna

Oksana Potapova lyfter också fram den betydelse som Sverige och andra EU-länder haft för utvecklingen. De europeiska påtryckningarna inför EU-processen har varit viktiga. Men säger hon:

– Utan den stora mobilisering som kvinnor i Ukraina stått för så hade vi aldrig nått så här långt. Nu måste vi fortsätta arbeta tillsammans. Det här betyder också att Ukraina gör två omöjliga saker samtidigt: Vi utkämpar ett fruktansvärt krig mot ett land som invaderat oss, samtidigt som vi stärker jämställdhet och mänskliga rättigheter i vårt eget land. Bland alla hemska nyheter som hela tiden når oss så är detta definitivt något positivt. Det här är en seger för Ukraina!

David Isaksson

Fakta: Vad är Istanbulkonventionen?

Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande regionala instrumentet om våld mot kvinnor i Europa. Konventionens syfte är att skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld och att förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Istanbulkonventionens officiella namn är Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet. Konventionen fördömer alla former av våld och beskriver våld mot kvinnor som ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män. Den slår fast att våld mot kvinnor är könsrelaterat på strukturell nivå. 

Istanbul-konventionen har ratificerats av ett drygt 30-tal länder. Trots namnet Istanbulkonventioen så meddelade Turkiet år 2021 att landet frånträder den konvention Turkiet faktiskt var första land att underteckna(!).

Här kan du läsa den svenska översättningen

https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.