Biståndsbranschen positiv till valet av årets fredspristagare


WFP arbetar på plats i Nepal. Foto: WFP.

Biståndsbranschen gör tummen upp för valet av Fredspristagare. Här är några röster:

Henrik Fröjmark, Svenska kyrkan:
– Så fick alltså FN:s World Food Programme (WFP) årets fredspris. Några första snabba tankar från en humanitär nörd. Glad för en sak, besviken och rätt trött på en annan.

* Det ÄR oerhört positivt att priset gör kopplingen mellan hungerfrågan/det humanitära och fredsfrågan. Det är precis det som vi inom biståndsbranschen försöker tjata om! (Nördar kallar det trippel nexus, alltså att jobba med fred, utveckling och humanitära insatser parallellt.

* Det ÄR viktigare än någonsin med globala samarbeten, och visst – FN-organen har en viktig roll att samordna och behöver politiskt stöd. Och WFP räddar liv!

* Men det är LIKFÖRBANNAT sorgligt att det hela tiden är de stora multilaterala jättarna inom biståndet som uppmärksammas. Att fokus hela tiden ligger på maktorganisationerna och inte på det lokala civilsamhället där det absolut viktigaste arbetet faktiskt görs.

* Jag önskar att det humanitära arbetet och det fredsbyggande arbetet av de människor som faktiskt lever i hunger och i humanitära kriser någon gång skulle lyftas. I så fall vore tex NEAR-network, Charter4Change eller några av de initiativ som faktiskt samlar first responders humanitära arbete ett starkare val.

* Men det går också att se detta pris som ett pris till alla dem. De lokala partnerorganisationer som arbetar med WFP på marken. Alla de människor som utför arbetet i sina communities och för den direkta kopplingen mellan mat och fred. Jag önskar bara att kommittén sagt det.

Per Velandia, MSB:
– Grattis till WFP och nobels fredspris! I nästintill varje stor kris eller katastrof genomför vi gemensamma humanitära insatser tillsammans med WFP. Vi har jobbat tillsammans med WFP i olika svåra krissituationer sedan början på 90-talet, och startskottet var Gulfkriget. För tillfället stödjer vi WFP med att upprätta lagerytor för matdistribution i Centralafrikanska Republiken och DR Kongo. Ett pris de verkligen förtjänar!”

Pieter Jan van Eggermont, Läkare Utan Gränser:
1. Fantastiskt att ett av de mest effektiva FN organ får priset. Det finns gott om exempel på överdimensionerade FN entiteter som inte alls levererar lika tydligt på marken.

2. Årets pris är ett ”triple nexus” pris: ”ledarroll i att kombinera humanitärt arbete och fredssträvanden”.

3. Tidningarna kommer återigen fyllas med felaktigt användande av begreppet ”svält” ett par dagar, till stor irritation av biståndsproffs som bryr sig om sådant.

Oavsett, grattis WFP! 

Anna Sundström, Olof Palmes Internationella Center:
– Och fredspriset går till; World Food Programme! Viktigt markering i en tid av krypskytte mot FN-systemet och snack om att minska biståndet. Internationell solidaritet och samarbete behövs mer än någonsin.

Anna Hägg-Sjöquist, Svenska FN-förbundet:
GRATTIS till WFP för Nobels Fredspris!! Till dess att vi har en medicinsk vaccin mot Covid 19 är bästa vaccinet mot kaos, konflikter, migration att stoppa hungern!

Sten Rylander, Fd ambassadör:
Breaking news: World Food Program (WFP) får Nobels fredspris. Ett bra beslut som understryker behovet av internationellt samarbete via multilaterala kanaler. Känner oss lite stolta också eftersom vår dotter Lina Rylander f n jobbar för WFP i Mali.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.