Stockholm+50: Tiden rinner ut – nu måste vi agera!


Kungen och satsministern på väg in på Stockhlm+50. Foto: Petter Bolme.

Kung Carl XVI Gustaf, Kenyas president Uhuru Kenyatta, FN-chefen Guterres och statsminister Magdalena Andersson var några av de som talade under invigningsdagen på Stockholm+50.

I Stockholm 50 år efter det första toppmötet om miljö, samlas en ny generation ledare för att diskutera vår gemensamma framtid. Men redan innan mötet vet alla att inga politiska beslut eller deklarationer kommer att tas för att rå på de allvarliga miljöproblemen vi står inför: klimatkris, kollapsande ekosystem och miljöförstöring som skördar liv. 

– För 50 år sen var jag på den första miljökonferensen tillsammans med min farfar och idag är jag här med min dotter, Kronprinsessan. Vi har kommit långt och mycket har gjorts sen dess. Men vi har inte 50 år på oss för att lösa de problem vi står inför idag. Tiden rinner ut och vi måste agera nu, inledde Kung Carl XVI Gustaf mötet 50 år efter det första miljömötet hölls i Stockholm. 

Efter honom kom Magdalena Andersson som tillsammans med Uhuru Kenyatta, Kenyas president, är ordförande för FN-mötet. Av en slump har båda valt att lyfta fram samma citat från Olof Palmes tal för 50 år sen: ”När det gäller människans livsmiljö finns det ingen individuell framtid, varken för människan eller för nationer. Framtiden är gemensam. Tillsammans måste vi skapa den.”

https://globalbar.se/2022/06/live-fran-stockholm-50/

FN:s Generalsekreterare Antonio Guterres driver på för att lyfta klimatkrisen i världspolitiken. Men han och alla andra jobbar i kraftig motvind. Pandemin som följdes av Rysslands invasion av Ukraina har överskuggat allvaret i klimatkrisen. Han vänder sig mot hur vi mäter utveckling i ekonomiska termer.

– När vi bränner fossila bränslen, skövlar skogar, rovfiskar haven så bidrar dessa till tillväxt i BNP:n. Men vi saknar ledarskap. Det är för mycket ord utan handling. Ord som kommer ut som varm luft, och det varm luft som förstör våra liv, konstaterade han. 

Toppmötet Stockholm+50 kommer inte att ta några beslut eller deklarationer. Men flera som är här påpekar hur viktigt det är att träffas för att lyfta upp miljö- och klimatfrågorna på den politiska dagordningen i världen. 

– Det kommer inte att förhandlas fram några slutdokument eller deklarationer. Men mötet kan få betydelse ändå. Det kan bidra till att tillföra energi för ökat engagemang hos medborgare och politiker. Värdet i att man träffas, att man bråkar, att man förhandlar och att man presenterar nya studier ska inte underskattas. Alternativet att inte ses är betydligt sämre, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet och som var den som kom med idén till mötet som nu äger rum.

https://twitter.com/JonasEbbesson/status/1528976964081664001

Per Bolund, tidigare ministerkollega med Magdalena Andersson tycker att hennes tal var bra men pekar på att regeringens miljöpolitik det senaste halvåret varit usel. 

- Regeringen skär ner enormt mycket i klimatbiståndet, sänker pris på utsläpp och monterar ner viktiga delar av klimatpolitiken. Den typen av handling kommer inte att kunna få andra länder att vilja agera, säger han. 

Den första dagen börjar gå mot sitt slut. Unga, gamla, kvinnor och män i svarta kostymer, ursprungsbefolkning i traditionella dräkter, muslimer, buddhister, kristna och hinduer börjar söka sig hemåt. Och alla säkerhetsvakter, beväpnade svenska poliser utanför mässan och FN-poliser från New York inne på golvet kan slappna av. 

I den öppna hallen står en blind man från Kamerun ensam med sin packning och ser vilsen ut. Runt omkring honom vandrar FN-delegater, FN-medarbetare, tjänstemän från svenska regeringen, vakter från FN, personer från en rad olika organisationer  och institutioner som är i Stockholm för att diskutera miljö. 

– Jag vet inte vart jag ska gå om jag vill vara med och lyssna, svarar han när Global Bar Magazine frågar honom om han behöver hjälp. Efter lite påtryckning kan en av de som arrangerar mötet leda honom till ett seminarium där han kan delta. 

De andra på Stockholm+50 är inte blinda men de tycks ändå famla fram utan riktning. Ingen tycks kunna finna en gemensam väg vi kan ta för att lösa de allvarliga problemen vi står inför. Klimatkris, kollapsande ekosystem och allvarliga miljöförstöringar som tar livet av nio miljoner människor varje år. 

Petter Bolme

https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.