Parul Sharma: ”Förtroendet gör att jag orkar ännu mer”


Aktivisten, juristen och skribenten Parul Sharma är Biståndsdebattens mäktigaste 2022. Ingen har som hon lyckats att förena gräsrotsarbete, politisk påverkan och rollen som utbildare och författare.

Motiveringen till hennes första pris lyder:

Med sitt outtröttliga arbete visar hon att det går att vara gräsrotsaktivist, utbildare och policypåverkare på en och samma gång.

I sitt starka personliga engagemang för flyktingar och andra utsatta mobiliserar hon människor utanför de traditionella organisationerna och visar att små bidrag kan göra skillnad. Som författare, jurist och föreläsare utbildar och inspirerar hon personer som kan påverka företag och lagstiftning.

Som ordförande i en stor och viktig organisation bidrar hon till att stärka arbetet för de mänskliga rättigheterna i världen – men också i Sverige.

När Global Bar Magazine når Parul Sharma befinner hon sig som volontär i flyktinglägret Moria i Grekland. Att hon är där som volontär och inte hemma i Stockholm för att förbereda framträdanden på den återupplivade Almedalsscenen säger en hel del om Parul Sharma.

– Det är lite av en uppgiven stämning bland flyktingarna och på kliniken är man också upprörda över skillnaden i behandlingen av ukrainska flyktingar och av flyktingar från resten av världen. Det som sker här är som en social dumpning av människor från vissa länder. Men den goda nyheten är att de gravar jag tidigare skrivit om, de kommer att förbli en viloplats, berättar hon.

Lyssna på när Parul får veta att hon fått priset

Att kombinera gräsrotsaktivism – och insamling till människor i nöd – med det politiska påverkansarbetet är oerhört viktigt för Parul Sharma och i Global Podd avsnitt 99 berättar hon och Nuri Kino vad det är som driver deras engagemang. 

Men hur orkar du med allt detta samtidigt?
– För varje gång man gör något litet så ger det en så mycket inombords. Det stärker en så mycket, jag tror på det som många forskare säger att det är något i hjärnan som lyser upp när man får hjälpa andra människor. Och sådan här kärlek och det förtroende jag hela tiden får det stärker mig också väldigt mycket.

Parul Sharma är också jurist och folkbildare och under året har hon skrivit två böcker om Agenda 2030 och de globala målen. En sak hon lyfter fram är hur viktigt är att också vanliga människor förstår de frågor vi står inför.

– Jag har alltid haft ambitionen att göra de mänskliga rättigheterna folkliga. De är visserligen universella, men ännu långt ifrån universellt accepterade och i det arbetet har det varit min ambition att fler ska förstå vad de innebär. Sedan jag börjat arbeta aktivt med hållbar utveckling och Agenda 2030 har min ambition varit att göra detsamma där: hållbar utveckling får inte bli en fråga för eliten och de slutna rummen – utan den måste bli viktig för alla och varje individ måste känna att hen har en roll att spela.

Paruls tredje ben är juridiken och den ser hon som oerhört viktig också för att minska fattigdomen:
– Den största fattigdomen och den värsta exploateringen ligger i produktionskedjan och det är ett område jag alltid kommer att fortsätta med.

Det är lätt att deppa ihop när man ser världen omkring sig, men Parul Sharma menar tvärtom att det är nu vi måste engagera oss: 
– Det handlar om att leva nu, och göra det bästa av allt!

David Isaksson

Läs David Isakssons kommentar om årets vinnare här.

Läs om alla vinnarna 1–10 här.

Så här utsågs vinnaren

Rösterna från läsarna vägdes samman med vad personen åstadkommit under året, samt med juryns bedömning. Vardera del av dessa sidor värderas till en tredjedel av den totala poängen.

Jury
Juryn för Biståndsdebattens mäktigaste består av tre av Omvärldens tidigare chefredaktörer Jesper Bengtsson (idag chefredaktör Dagens Arena), Anki Wood (idag projektledare på Fojo) och Ylva Bergman (idag chefredaktör på Aktuell Hållbarhet), samt av David Isaksson (Chefredaktör Global Bar Magazine) och Qaisar Mahmood, författare och mångfaldsdebattör.

lyssna också på

https://globalbar.se/2022/02/global-podd-99-varfor-blev-du-aktivist/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.