WHO kan komma att stänga av Ryssland


WHO i arbete. Foto: WHO

Den tionde maj antog medlemmarna i WHO:s europeiska region en resolution som kan leda till att Rysslands regionalkontor stängs och att möten i landet stoppas som en reaktion på landets invasion av Ukraina.

Den europeiska regionen antog resolutionen, som stöds av Ukraina och Europeiska unionen (EU), med 43 röster för, tre röster emot (Ryssland, Vitryssland, Tadzjikistan) och två nedlagda röster. I resolutionen talas det om en hälsokris i Ukraina, med hänvisning till stora förluster av människoliv samt ökade risker för kroniska och smittsamma sjukdomar som har uppstått till följd av Rysslands militära invasion.

Rysslands sändebud Andrey Plutnitsky motsatte sig resolutionen å det bestämdaste.

– Vi anser att detta beslut är väldigt skadligt  för det globala hälso- och sjukvårdssystemet, sade han och tillade att han var extremt besviken.

Diplomater berättade för Reuters att de hade avstått från att stänga av Ryssland från WHO:s styrelse på grund av juridiska formaliteter, även om medlemmarna kan försöka frysa Rysslands rösträtt vid ett möte senare denna månad. Moskva kallar sina åtgärder sedan den 24 februari för en speciell militär operation för att avväpna Ukraina och befria det från vad man kallar antirysk nationalism som väckts av väst. Ukraina och västvärlden hävdar att Ryssland inledde ett oprovocerat angreppskrig.

Redaktionen

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.