UNICEF: Allt fler barn riskerar att dö av undernäring


2-åriga Razafimandimby från Madagaskar äter näringstillskott som behandling mot undernäring. Foto: UNICEF/Ralaivita

Antalet barn som lider av undervikt ökar i flera regioner i världen. Nu ökar risken för att ännu fler barn under fem års ålder dör. Det framgår av en ny rapport från UNICEF.

Varje år dör omkring fem miljoner barn under fem års ålder i världen. En femtedel av dem dör av orsaker kopplade till undervikt som i sin tur orsakats av undernäring. Det innebär att över en miljon barn varje år dör av undernäring, trots att det är relativt lätt att behandla. 

UNICEF:s nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency visar att flera länder och regioner i världen sett en dramatisk ökning av antalet underviktiga barn de senaste åren. 

Framförallt ökar undernäringen i länder och regioner som upplever krig och konflikter, länder som drabbats av klimatförändringar. Länder som lider av pandemins ekonomiska effekter är också starkt utsatta. 

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Undernäring behandlas framför allt genom näringstillskott, en effektiv och relativt enkel metod för att rädda barns liv. Men trots att undernäring är förhållandevis lätt att åtgärda går en mycket lite del av biståndet (0,2 procent) till behandling av undernäring, en andel som nu riskerar att minska ytterligare sedan flera länder – däribland Sverige – kraftigt skurit ned  sin biståndsbudget för att med den finansiera mottagandet av flyktingar från Ukraina.

– En relativt liten investering kan dramatiskt minska antalet barn som dör av undernäring. Vi vet vad som behöver göras, vi vet hur vi kan rädda barns liv. Ytterligare 300 miljoner dollar om året i finansiering skulle kunna räcka för att nå alla barn som ligger i riskzonen för att dö av undernäring, säger UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt i ett pressmeddelande från organisationen.

UNICEF varnar också för att behandlingen mot undernäring nu blir dyrare när råvarupriserna stiger. Organisationen förutspår en kraftig ökning av priset (16 procent) för att producera näringstillskott de kommande månaderna. Detta på grund av stigande matpriser globalt. 

– Färre barn kommer att nås med behandling för samma summa pengar. Och om det inte kompenseras genom ökade investeringar kommer många barn att dö, det är den bistra verkligheten, fortsätter Pernilla Baralt.

Rapporten visar att:

  • Minst 1,7 miljoner barns liv är akut hotade av undervikt på Afrikas horn (Kenya, Somalia och Etiopien).
  • I Väst- och Centralafrika lider 1,4 miljoner barn av svår undervikt, en ökning med 12 procent sedan 2021.
  • I Afghanistan är 1,1 miljoner barn i akut behov av behandling mot undervikt om deras liv ska kunna räddas, en fördubbling sedan 2018.
  • I Uganda har antalet barn som lider av undervikt på grund av undernäring ökat med mer än 60 procent de senaste åren.
  • Antalet människor globalt som lever i akut hunger har mer än fördubblats sedan 2019, från 135 miljoner till 275 miljoner.
  • 44 miljoner barn i världen riskerar svält. 

Här kan du läsa rapporten i dess helhet

Redaktionen

läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.