Insamling: Stora biståndsorganisationer minskade


Sverige för UNHCR samlar in pengar. Från organisationens hemsida.

Cancerfonden är ohotad etta i insamlings-Sverige. Under 2021 har samtidigt tvåan och trean på listan (UNICEF och Läkare utan gränser) minskat sina insamlingar. Det visar ny statistik från branschorganisationen Giva Sverige.

Av Sveriges tio störst insamlingsorganisationer 2021 har sju kopplingar till biståndsbranschen. De tre största organisationerna står för drygt en femtedel (22 procent) och utvidgar vi till de fem största organisationerna utgör de en knapp tredjedel (32 procent) av totalt insamlade medel, vilket är något mindre än föregående år (34 procent).

Tittar vi på vilka som är de tio största insamlingsorganisationerna när det gäller globala frågor ser bilden ut så här (2020 års siffror i parentes). Den enda tydliga skillnaden jämfört med 2020 är att UNHCR avancerat från plats 7 till plats 4.

Biståndsbranschens bästa insamlare

  1. UNICEF Sverige, 632 Mkr (693) (1 förra året)       
  2. Läkare utan gränser, 552 Mkr (681) (2 förra året)
  3. Rädda Barnen, 471 Mkr (457) (3 förra året)
  4. Sverige för UNHCR, 407 Mkr (332) (6 förra året)
  5. SOS Barnbyar, 386 Mkr (339) (5 förra året)
  6. Svenska Röda Korset, 364 Mkr (380) (4 förra året)
  7. Världsnaturfonden WWF, 318 kr (312) (7 förra året)
  8. Plan International 277 Mkr (264) (8 förra året)
  9. Greenpeace Norden 227 Mkr (215) (9 förra året)
  10. Läkarmissionen 207 Mkr (194) (10 förra året)

Noteras är att några av de mest profilerade biståndsorganisationerna ligger långt efter täten när det gäller insamling, det gäller bland annat We Effect, Kvinna till Kvinna, Act Svenska Kyrkan och Diakonia. UNICEF, Rädda Barnen, UNHCR och SOS Barnbyar har en förhållandevis lägre profil - men är bra på att samla in. Läkare utan gränser har både en hög profil - och en stark insamling. Totalt minskade också de bidrag organisationerna fick från Postkodslotteriet (778 miljoner jämfört med 805 miljoner 2020).

En annan intressant uppgift i statistiken är vad insamlingarna gått till. Här ser vi att forskning och utvecklingsbistånd ligger på en delad andraplats (10 procent), medan socialt arbete intar tätpositionen med femton procent.

Här hittar du siffrorna från 2020 som jämförelse

Redaktionen

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.