Replik: Sida-kritik på felaktig grund


DEBATT. Adult Learning and Empowerment Facilitators, ALEF, kritiserar Sida för att ha valt att skära ner 38 procent på biståndets anslag till civilsamhället, men hela artikeln bygger på ett felaktigt antagande. Sida har inte själva valt att dra ner på någon del av biståndsbudgeten. Det skriver Marie Ottosson, överdirektör på Sida, i en replik till Hélène Boëthius.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Regeringen har beslutat om att begränsa Sidas utbetalningar under 2022 och i det regeringsbeslutet står det att begränsningarna gäller 6,9 miljarder kronor. Av dessa tas 750 miljoner från det så kallade CSO-anslaget, stödet genom svenska organisationer i civilsamhället, det vill säga en minskning med 38 procent av nästan 2 miljarder. Alla anslagsposter som nämns i ALEFs debattartikel är en del av det regeringsbeslutet. 

Sidas uppgift är, liksom alla statliga myndigheter, att utföra regeringens beslut. Inom ramen för beslutet ska Sida däremot sträva efter att minska de negativa konsekvenserna på neddragningarna så långt det är möjligt. När Sida prioriterar hur detta ska göras inom anslagsposterna värnas små organisationer som är viktiga partners och annars riskerar att gå omkull.

Marie Ottosson
Överdirektör på Sida

Läs det ursprungliga inlägget här

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.