Replik: Sida-kritik på felaktig grund


DEBATT. Adult Learning and Empowerment Facilitators, ALEF, kritiserar Sida för att ha valt att skära ner 38 procent på biståndets anslag till civilsamhället, men hela artikeln bygger på ett felaktigt antagande. Sida har inte själva valt att dra ner på någon del av biståndsbudgeten. Det skriver Marie Ottosson, överdirektör på Sida, i en replik till Hélène Boëthius.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Regeringen har beslutat om att begränsa Sidas utbetalningar under 2022 och i det regeringsbeslutet står det att begränsningarna gäller 6,9 miljarder kronor. Av dessa tas 750 miljoner från det så kallade CSO-anslaget, stödet genom svenska organisationer i civilsamhället, det vill säga en minskning med 38 procent av nästan 2 miljarder. Alla anslagsposter som nämns i ALEFs debattartikel är en del av det regeringsbeslutet. 

Sidas uppgift är, liksom alla statliga myndigheter, att utföra regeringens beslut. Inom ramen för beslutet ska Sida däremot sträva efter att minska de negativa konsekvenserna på neddragningarna så långt det är möjligt. När Sida prioriterar hur detta ska göras inom anslagsposterna värnas små organisationer som är viktiga partners och annars riskerar att gå omkull.

Marie Ottosson
Överdirektör på Sida

Läs det ursprungliga inlägget här

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.