Järvaveckan dyr för insamlingsorganisationer


Järvaveckan 2018. Foto: David Isaksson.

Den 1 juni inleds Järvaveckan där Sveriges politiker, invånare och civilsamhälle träffas i en av Stockholms förorter. I år saknas de flesta biståndsorganisationer, medan andra som Civil Right Defenders deltar för första gången: 
– Vi har inte råd, det är mycket dyrare än Almedalen. Vi deltog andra året som Järvaveckan hölls. Efter det ökade priset rejält, säger Anna-Carin Hall, pressansvarig på Kvinna till kvinna. 

Järvaveckan startades som ett alternativ till Almedalen, 2016. Politikerveckan hålls på Järvafältet som binder flera av Stockholms marginaliserade förorter. Genom att samla de politiska partierna, myndigheter, företag och civilsamhället på en och samma plats vill Järvaveckan skapa förutsättningarna för de invånare vars röster inte hörs på Almedalen, att sätta sina frågor på den politiska agendan. 

Efter rekordåret 2019 då över 50 000 personer besökte Järvaveckan, hölls den alternativa politikerveckan digitalt på grund av pandemin. I år återuppstår politikerveckan som går under temat “Valet är ditt” med nya krafttag. Inför höstens riksdagsval satsar man på att sända från redaktionen Järvaveckan Live. Inför höstens val kommer de sedan under september 2022 att sända direkt från studion i Rinkeby.

Trots satsningarna på demokrati och deltagande under temat “Valet är ditt” finns det organisationer som inte kommer att delta under Järvaveckan. En av dem är Kvinna till kvinna som endast medverkar i ett panelsamtal som Sida håller fredagen den 3 juni under rubriken “Vad spelar biståndet för roll i en orolig värld?”.

– Vi hade gärna varit med om vi hade resurserna. Vi hade kunnat nå helt andra grupper. Det såg vi sist vi deltog. Vi nådde ut med våra frågor om kvinnors globala rättigheter på ett helt annat vis, säger Anna-Carin Hall, pressansvarig för Kvinna till kvinna.  

För Kvinna till kvinna är Järvaveckan en viktig plattform, problemet är att organisationen inte har råd att vara med. 

– Vi kan inte prioritera Järvaveckan för vi har inte råd. Det är mycket dyrare än Almedalen vad gäller scentid och markplats. Vi har deltagit, andra året som Järvaveckan hölls. Efter det ökade priset rejält. Problemet är att vi är en insamlingsstiftelse och Järvaveckan ger bara rabatterade priser till ideella föreningar. Vi har haft diskussioner med dem, utan framgång, fortsätter Anna-Carin Hall.  

Minskat stöd från Sida
För Kvinna till kvinna ser möjligheterna att kunna komma ut och påverka dystra ut i år, då Sida gör stora neddragningar i sina Info/ Kom bidrag. 

– Vi kommer att få runt 30 procent mindre i bidrag, vilket innebär att vi inte heller kommer att vara med i Almedalen i år, berättar Anna-Carin Hall. 

För Civil Rights Defenders ser det lite annorlunda ut. I år är det första gången de har en egen programpunkt under politikerveckan. 

– Vi håller ett seminarium kring ett demokratiprojekt som vi ska lansera inom kort. Men vi har inget tält, det hade vi gärna haft, men just nu har vi inte resurserna för det. Järvaveckan är en samlingspunkt där de rättighetsfrågor vi jobbar med diskuteras. För oss är det ett naturligt sammanhang att närvara på, där vi når vi en yngre publik och fler målgrupper, vi kommer också närmare organisationerna i civilsamhället på gräsrotsnivå, säger Mikael Ehrlington, projektledare på Civil Rights Defenders. 

Civil Rights Defenders deltar och anordnar även några aktiviteter på Almedalen. 

– Eventen skiljer sig åt, det är olika målgrupper men kompletterar varandra. De här två veckorna är tillsammans två viktiga nedslag, som gör det möjligt för oss att nå brett med våra frågor och lyfta dem ur olika perspektiv. Det känns viktigare än någonsin att tala om den svenska demokratin och få in så många perspektiv och röster som möjligt, särskilt nu då det är valår. Där ser vi att Järvaveckan är en väldigt bra plats att göra det på, säger Mikael Ehrlington. 

Katerin Mendez

Fakta
Järvaveckan pågår 1-5 juni 2022
Öppettider för allmänheten är mellan kl. 11.00 – 20.00
Eventet är gratis

Läs också

https://globalbar.se/2022/05/%EF%BF%BCsvenskar-later-barn-ga-hungriga/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.