EU-delegation nekas inresa till Gaza


Evin Incir i EU-parlamentet. Foto: Privat.

En delegation från Europaparlamentet har nekats inresa i Gaza och delegationens ledare, Manu Pineda från Spanien, nekades helt inresa i Israel. En av dem som stoppas är den svenska EU-parlamentarikern Evin Incir.

Europaparlamentets delegation med ansvar för relationerna med Palestina som består av sex parlamentsledamöter, inklusive vice ordförande Evin Incir (S), skulle anlända till Palestina via Tel Aviv, men informerades med kort varsel om att uppdraget inte skulle gå att genomföra som planerat på grund av det beslut som tagits av israeliska myndigheter för att begränsa parlamentsledamöternas resa. I solidaritet med ordföranden valde samtliga deltagare att ställa in resan.

De israeliska myndigheterna noterade att de inte kan tillåta besök i Gaza av delegationer med politisk tillhörighet och lagstiftare. 

– Det är oacceptabelt att israeliska myndigheter kontrollerar Palestinas gränser och återigen nekar folkvalda tillträde till östra Jerusalem och Västbanken. I över ett decennium har ingen av oss Europaparlamentariker fått resa in i Gaza. Utan möjligheten att besöka Palestina kan vi inte med våra egna ögon se situationen på plats. Vi kan inte heller utföra Europaparlamentets granskande uppdrag av EU-medel som utbetalas till både Israel och Palestina. Det är galet, oacceptabelt och djupt odemokratiskt. Vi måste prata om detta som en konsekvens av att ockupationen får fortsätta utan att varken EU eller världssamfundet reagerar, säger Evin Incir till Global Bar Magazine.

På agendan inför resan stod bland annat möte med en organisation för journalister och diskussioner om den mördade Al Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh, som sköts till döds den elfte maj. 

Den internationella journalistfederationen har samtidigt anmält skjutningen av Shireen Abu Akleh som ett krigsbrott.

– Det är en journalist som burit både väst och hjälm där det tydligt stått ”press”, som då blivit skjuten. Och vi uppfattar det som att hon var en måltavla, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert till SVT.

Evin incir är också kritisk mot att Europaparlamentets övriga relationer med Israel fortsätter som om ingenting hänt.

– Jag hade önskat att ordföranden för parlamentet, som befinner sig i Israel just nu, omedelbart avbröt sin resa i protest. De senaste åren har en majoritet av Europaparlamentets ledamöter bestående av liberaler, högern och extremhögern låtit denna negativa utveckling i Israel och Palestina fortgå utan kritik. Det har varit och är fortsatt en stor utmaning att få dessa partigrupper att sluta blunda för förtrycket palestinierna utsätts för. EU:s trovärdighet står på spel när politiker i mitten och högerflanken står tysta inför en ockupation som fått fortgå i flera decennier, fortsätter hon.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.