Covid: Ny global fond mot framtida pandemiutbrott 


En man i Tanzania skyddar sig själv och andra. Foto: Unsplash

Sänkta priser på vaccin och en global fond för att möta hotet från framtida pandemier. Det var några av resultaten vid det globala toppmötet kring covid som hölls den 12/5.

USA, Belize,Tyskland, Indonesien och Senegal var värdar för det andra globala covid-19 toppmötet som hölls digitalt den 12 maj i år. Mötet ägde rum i ljuset av att många länder bromsat ner vaccinationstakten, färre testas och oron över ojämställd tillgång till antivirala läkemedel. 

Konferensen har vid upprepade gånger skjutits upp, i väntan på att den amerikanska kongressen skulle rösta i frågan om ytterligare finansiering på fem miljarder dollar till den globala COVID-19 beredskapen. Kongressen röstade slutligen emot, vilket lett till ett rejält underskott i kassan för det globala pandemiprojektet. 

Mot denna bakgrund lyckades toppmötets deltagare hitta cirka 3,2 miljarder dollar i ny finansiering och landa i gemensamma åtaganden relaterade till licensavtal och ett generiskt avtal för att sänka priset på oral antiviral behandling, rapporterar Devex.

På mötet beslutades om en ny fond för global beredskap vid framtida pandemiutbrott. Fonden ska förvaltas av Världsbanken och deltagarna lyckades samla in strax under en miljard dollar i startfinansiering.

Den svenska regeringen offentliggjorde samtidigt beslutet att donera 950 000 doser vaccin mot covid-19 av märket Pfizer/BioNTech till det globala vaccinsamarbetet Covax. 750 000 av dessa är pediatriska doser avsedda för barn. Sverige har därmed donerat 14 miljoner doser mot covid-19. 

Trots framgångarna med att samla in pengar under mötet är det globala pandemiarbetet kraftigt underfinansierat. 

– Dagens åtaganden är bra, men de är bara handpenning på de 10 miljarder dollar som behövs årligen för att finansiera beredskapsfonden. Vi hoppas på mer medel, säger generaldirektören för World Trade Organization, Ngozi Okonjo-Iweala, till Devex.

Katerin Mendez

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.