Globalt upprop mot biståndsnedskärningar


Del av bild från uppropets förstasida.

I ett globalt upprop går organisationer från hela världen samman och kräver att biståndet till världens utvecklingsländer inte ska drabbas när stödet till de som flyr det ryska angreppet mot Ukraina nu växer. Till undertecknarna hör Aid Watch Canada och flera svenska organisationer som Naturskyddsföreningen och Diakonia.

Undertecknarna av uppropet – som tillhör det som kallas DAC-CSO Reference Group – poängterar den starka solidaritet som finns med de människor som tvingats fly från Ukraina och som lever som flyktingar i sitt eget land. Samtidigt uppmanar man givarländerna att inte glömma bort resten av världen. De skriver:

Vi är glada över att många DAC-medlemmar riktar utvecklingssamarbete till nödhjälp i Ukraina eller grannländer som desperat behöver världen för att dela bördorna som kriget orsakat. Vi uppmanar dock givarsamfundet att mobilisera ytterligare resurser för att ta itu med de kort- och långsiktiga konsekvenserna av denna konflikt: den nuvarande geopolitiska krisen och de resulterande topparna i livsmedelspriserna gör möjligen 2022 till det värsta året hittills för hunger, människor otrygghet och risker för social och politisk oro.

Och längre ner i uppropet:

Utvecklingsländer tar emot 85 procent av världens flyktingar, och internationellt bistånd hjälper bara att bära en liten del av kostnaderna. De flesta av kostnaderna bärs av de länder och befolkningar som tar emot dem och flyktingarna själva. DAC:s medlemsländer måste kunna visa samma solidaritet med människor som flyr Rysslands krig mot Ukraina utan att få världens fattigaste att drabbas av nedskärningar i processen. Vi uppmanar DAC-medlemmar att visa ledarskap, ta steget och visa mer beslutsamhet för att öka biståndet (ODA).

Här kan du läsa uppropet i dess helhet

Redaktionen

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Lyssna också på

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.