Global Podd 106. Hur biståndet förändrade Ukraina


Kyiv och symboliska Maidan-torget. Foto: Shutterstock.

Varför har Ukraina utvecklats så snabbt det senaste decenniet? Vilken roll spelar biståndet och vad krävs när Ukraina ska byggas upp igen den dag kriget är över? Avsnitt 106 av Global Podd handlar om utvecklingen i Ukraina de senaste femton åren och den roll som det svenska biståndet spelat i denna process.

Sedan 2010 har Sverige gett närmare 300 miljoner kronor årligen i bistånd till Ukraina, pengar som framför allt gått till att reformera staten, stödja decentraliseringen, stärka jämställdhet och miljötänkande, utveckla jordbruk och fria medier – allt sådant som är centralt för den demokratiska utvecklingen.

Så vad är det för land som Ryssland försöker bomba sönder och krossa? Vad har biståndet från Sverige och andra länder inneburit förvecklingen i Ukraina de senaste femton åren? Stämmer det att Ukraina också utvecklats mycket bättre ekonomiskt än Ryssland och vad beror det i så fall på? 

  • Samuel Tunfjord, ansvarig för det humanitära stödet till Ukraina  på Sida
  • Catharina Schmitz, konsult på företaget Niras som under många år arbetat med reformarbete i Ukraina
  • Mårten Ehnberg, svensk ambassadör vid Europarådet, tidigare bland varit verksam vid svenska ambassaden i Kyiv

Programledere: David Isaksson

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.