FAO: Rekordhöga livsmedelspriser hotar fattiga


Hawashi, egyptisk streetfood. Foto: Mahmoud Fawzy/Unsplash.

Enligt det index som FN:s jordbruksorganisation FAO utvecklat var prisnivån på ett antal baslivsmedel i mars 2022 de högsta någonsin. Risken är nu stor att många miljoner människor i världen drabbas av akut hungersnöd.

FAO:s Food Price Index mäter de månatliga förändringarna på den globala marknaden av ett antal baslivsmedel, bland annat spannmål och vegetabilisk olja som på en månad (sedan februari 2022) stigit med 17 respektive 23 procent. Även för mejeriprodukter och för kött har priset ökat kraftigt, om än inte lika mycket. 

Runt om i världen börjar nu fattiga känna konsekvenserna av det som sker. FAO:s chefsekonom Maximo Torreno konstaterat att kriget i Ukraina nu påverkar motsäkerheten i hela världen där redan 166 miljoner människor lider av akut undernäring till följd av corona-pandemin.

– Ukraina och Ryssland står tillsammans för en tredjedel av den globala spannmålsexporten och Ryssland står för 55 procent av världens solrosodlingar, konstaterar Maximo Torreno.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.