Global Podd 103. Kina i skuggan av Ukrainakriget


Putin och Xi Jinping 2016 i Hangzhou. Foto: Shutterstock.

Hur kommer Kina att agera i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina? Vad krävs för att vi ska kunna stå emot den nya stormakten Kina? Vad vet vi om läget för Gui Minhai och varför är intresset för Tibet så svagt i Sverige?

Lyssna på Global Podd 103 om Kina.

Mer än en miljon uigurer har satts i politiska omskolningsläger, i Tibet har ett kulturellt folkmord pågått i 70 år och trappats upp, Hongkong har förlorat sin demokrati och det finns ett militärt hot om kinesisk invasion av Taiwan. Samtidigt köper Kina upp företag över hela världen och utövar ekonomisk utpressning mot både fattiga och rika nationer.

Medverkande:

Kurdo Baksi, författare, journalist och samhällsdebattör. Han har varit drivande i kampen för frigivning av den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai och blivit anklagad av kinesiska ambassaden för ”förvrängning av fakta”. 

Elyas Arkin, ordförande i Swedish Uyghur Association (ingår i East Turkistan Youth Congress).

Jojje Olsson, journalist, författare, redaktör för Kinamedia.se och en av Sveriges främsta experter på Kina. Han har bland annat skrivit böckerna ”De kidnappade Kinasvenskarna” och ”Kina – den repressiva stormakten”.

Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén.

Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.

Avsnittet är en redigerad inspelning av det Global Bar-samtal som hölls den 2/3 2022.

Lyssna på Podcaster här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.