FN-mötet om biologisk mångfald flyttas igen


Ängsmarker på Öland. Foto: David Isaksson.

FN-förhandlingarna om nya regler för biologisk mångfald kommer av allt att döma att skjutas upp till i höst.  Det rör sig om den andra delen av COP 15 som var tänkt att hållas i Kunming i Kina mellan den 25 april och den 8 maj.

Syftet med mötet är att skapa ett nytt ramverk för biologisk mångfald liknande det som finns för klimatfrågan. Den första delen av mötet hölls i oktober 2021 i Kunming, men var till största delen virtuellt. Tanken är att viktiga beslut skulle fattas under den andra delen som nu alltså skjuts upp igen.  Det innebär att mötet skjutits upp i två år. Förlusten av biologisk mångfald är sammankopplad med klimatförändringarna och ett av målen med konferensen var att göra 30 procent av jordens landyta och hav till skyddade områden.

– Det är viktigt att ländernas arbete fortsätter i väntan på mötet i höst. Nu kan vi använda den här extra tiden för att infria löften och förbereda nya löften. Vi har flera kriser: artkris, klimatkris, säkerhetskris och sociala kriser. Alla dessa hör ihop med ett ekonomiskt system som är byggt på exploatering av människor och natur. Därför måste vi ställa om, säger Carl Schlyter som är kampanjledare på Greenpeace.

Juristen Parul Sharma ser också nackdelar med att mötet flyttas fram:

– Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Fungerande ekosystem skyddar mot katastrofer, ger friska hav, växtpollinering och bidrar till stabilt klimat. Ni måste vi växla om till hållbar utveckling och jag hoppas att världens ledare lägger i en ännu större växel för att skydda våra ekosystem och inte väntar in FN-mötet, säger Parul Sharma.

Tomas Nordberg

 

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.