Amnesty: Ojämlikheten i världen har ökat


Anna Johansson och Brittis Edman, presenterar Amnestys rapport för 2021
Anna Johansson och Brittis Edman, presenterar Amnestys rapport för 2021

Pandemin har ökat på ojämlikheter i världen och situationen för yttrande- och mötesfriheten förvärrats. Konflikterna i Afghanistan, Myanmar och Etiopien hotar miljontals människor, enligt Amnesty som idag presenterade 2021 års rapport om mänskliga rättigheter.

Amnesty Sveriges generalsekretare Anna Johansson beskrev en utveckling där världens rika länder samlat på sig överskott av vaccin och att bolag som tagit fram vaccin gör enorma vinster samtidigt som tillgången till vaccin för världens fattiga fortfarande är alldeles för bristfällig.

På grund av inbördeskriget i Etiopien och Talibanernas övertagande av makten i Afghanistan har miljoner människor drabbats av svält.

Med anledning av pandemin så har de flesta regeringar i världen tagit bort människors möjligheter att protestera. I vissa fall har det varit nödvändigt av hälsoskäl. Men det innebär inte att missnöjet inte finns där.

– I Belarus är demonstrationsrätten utraderad. Och människor i Myanmar, Afghanistan och i Kina lever lever under en total brist på möjlighet att kritisera regeringen, berättade Brittis Edman, chef för policy- och pressavdelningen på Amnesty Sverige.

Inom migrationsområdet har situationen också förvärrats under pandemin. EU trycker tillbaka och gör avtal med länder för att hålla tillbaka länder. I Grekland har två personer häktats för att ha hjälpt flyktingar från Turkiet. En sjökapten och båtar har beslagtagits.

På grund av Rysslands invasion av Ukraina befinner sig 6,5 miljoner människor på flykt i landet och 3,5 miljoner har lämnat Ukraina.

Läs rapporten här

 – Det är viktigt att påpeka att rätten till skydd gäller för alla människor. Polen som har tagit emot två miljoner människor men vägrar ta emot de flyktingar som befinner sig i ingenmansland på gränsen till Belarus, påpekade Madelaine Seidlitz, juridisk chefsrådgivare på Amnesty Sverige.

Amnesty nämnde även arbetet mot sportswashing, att länder använder idrott för att tvätta sitt dåliga rykte.

– Vi ser nu att frågan tas upp av sportjournalister, krönikörer och av förbunden själva. Det är en stor skillnad mot vad vi sett tidigare, sa Madelaine Seidlitz.

Även Sverige nämns i Amnestys rapport. Bland annat tar de upp två rättsfall, åtalet mot Lundin Energy och rättegången mot Hamid Nouri, en fängelsevakt som åtalas för morden på fångar i Iran 1988.

Samernas situation tas också upp och Amnesty Sverige har begärt att få ett möte med Karl Petter Thorwaldsson med anledning av att beslutet för att tillåta gruvbrytning i Kallak på samernas mark.

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.