Rysslands största rappare släpper antikrigslåt


Från videon "12"

Morgenshtern, en av Rysslands mest kända rappare, har släppt en låt som tydligt tar ställning mot kriget och för alla de som drabbats i Ukraina. I videon hörs mamman till hans producent berätta om hur hon söker skydd i Odessa undan de ryska bombningarna.

Morgenshtern, som egentligen heter Alisher Tagirovich Valeyev, är Rysslands kanske mest kända rappare med närmare åtta miljoner följare på Instagram (som nu är nedstängt i Ryssland) och närmare 12 miljoner på YouTube. 2020 släppte han albumet ”Legendary dust” (titel i översättning) som hade en halv miljon streamningar på VK (rysslands motsvarighet till Facebook) inom den första halvtimmen och fem miljoner streamingar på elva timmar – det högsta någonsin på VK. Han blev också den ryska artist som hade flest lyssningar på Spotify under 2021.

Morgenshtern har tidigare inte varit särskilt uttalat politisk, men nu ansluter sig nu till den skara ryska artister som tar ställning mot kriget. 

Videon till låten ”12” som precis släppts (ca nio miljoner visningar till och med den 19/3) börjar med protesterande människor i siluett, Morgenshtern, med sina ansiktstatueringar, sitter i en gul Bentley och sjunger, med brudar som åmar sig och smeker bilen – ungefär som det brukar vara i gangsterrapparnas videos. Men så händer något: en kvinna och ett barn kommer rusande, en man med pistol syns och bilen är nedstänkt av blod.

“Big bosses will send to the slaughterhouse, bosses never give a fuck” sjunger Morgenshtern.

Lite senare hörs en kvinnas röst från en mobil:

”My dear son, well here, yes here right here, in the morning the roof was almost blown away. We thought about running somewhere, then return to our place. Right now we are sitting in our cellar, we have prepared a bomb shelter for ourselves, so well, oh boy, don’t worry”

Rösten tillhör mamman till Palagin, hans producent och samarbetspartner, och hon befinner sig mycket riktigt i ett skyddsrum i Ukraina. Sluttexten lyder:

He is Ukrainian. I am Russian. We make music together. For the entire world. We want peace. We want friendship.

I november 2021 lämnade han själv Ryssland och befinner sig sedan dess utomlands. En annan av Rysslands mest kända rappare, Oxxxymiron, befinner sig i Turkiet där han ordnat flera protestspelningar mot Putin.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.