Burkina Faso: Lång övergångsperiod i väntan på civilt styre


Soldater i Burkina Faso efter kuppen: Foto: Wikipedia cc.

Det kommer att dröja tre år tills Burkina Faso får fria val och en ny regering. Under tiden kommer juntaledaren Paul Henri Sandaogo Damiba att sitta kvar vid makten. Detta enligt ett förslag från en så kallad konsultativ församling.

På förslag av en teknisk kommission har en övergångsstadga antagits av en konsultativ församling med representanter från politiska partier, religiösa grupper och civilsamhället. Övergångsperioden fastställs till 3 år, och inte 24 månader som kommissionen förslog. Övergångsstadgan innehåller en vägkarta för hur övergångsperioden skall gå till samt, vilket är nytt, en värdestadga som kan liknas vid en uppförandekod. Framstegen skall följas upp av en utsedd grupp.

En president för övergångsperioden har utsätts, juntaledaren Paul Henri Sandaogo Damiba, som tog makten den 24 januari 2022 efter stort missnöje med misslyckande att bekämpa jihadistattacker med över 2 000 döda sedan 2015. En regering med 25 ministrar, ledd av en civil premiärminister samt en tillfällig lagstiftande församling med 75 medlemmar (avlönade) skall också tillsättas. Övergångspresidenten eller ministrarna har inte rätt att ställa upp i de kommande valen. Övergångsstadgan nämner som högsta prioriteter kampen mot jihadister, återupprätta nationella integriteten, försvara säkerheten, effektivt stöd till den humanitära krisen med 1,6 miljoner internflyktingar och stärka kampen mot korruptionen, områden där den före detta presidenten Roch Kabore sägs har misslyckats totalt.

Kommer ECOWAS att acceptera?
Nu väntar diskussioner med den regionala samarbetsorganisationen ECOWAS som stängt av Burkina Faso och krävt en ”rimlig så kort som möjligt” period för återgång till den civila konstitutionen.

Frågan är om ECOWAS, AU, EU och FN kommer att acceptera en treårig övergångsperiod till val och civilt styre utan sanktioner. I fallet med grannen Mali, som först lovat arton månaders övergångsperiod för att senare efter en andra kupp och nationell konsultation föreslå upp till fem år, ledde det till omfattande sanktioner från ECOWAS och världssamfundet. En annan fråga är om militärstyre och övergångsregering kommer att vara mera framgångsrikt att bekämpa jihadistattacker, liksom den utbredda korruptionen. Frågan om kontakt och dialog med jihadisterna (de flesta unga lokalt rekryterade), som redan diskuterades under valkampanjen 2020, kommer säkert också att återkomma under övergångsperioden.

Hans Eriksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.